RADY FREKVENCE 1: Klíšťata jsou mimořádně aktivní. Jak se proti nim bránit?

16. června 2015·Životní styl·Redakce

Současné počasí přeje klíšťatům. Tihle roztoči jsou teď  na vrcholu aktivity. I dnes  je riziko napadení klíštětem velmi vysoké. A napadnout vás může tam, kde byste to nečekali. 

Klíšťata jsou i vysoko v horách

Ministerstvo zdravotnictví nám doporučuje při pobytu v přírodě používat repelenty a pravidelně prohlížet oděv a tělo. Od klíšťat hrozí klíšťový zánět mozku a lymská borelióza.

Klíšťata jsou ale nejen v hluboké přírodě, jak říká meteoroložka Dagmar  Honsová: “S klíšťaty se v těchto dnech setkáme opravdu všude,  jak ve městech, tak také například v nadmořské výšce 800 metrů nad mořem.”

Oblečte se do bílé

Jak se můžeme před nimi chránit? Nejjednoduším způsobem je nechodit do rizikových míst. “Neměli bychom se zdržovat hlavně v listnatých lesích a neměli bychom chodit ani na louky”, dodává Dagmar Honsová z Meteopressu.   Klíšťata jsou  i v nízké trávě v parku, klidně i v centru měst, na náměstích. 

Odborníci radí používat repelent. Vhodné je oblečení z hladké světlé látky. Už na vycházce je potřeba se občas prohlédnout, zejména kalhoty, a odstranit přichycená klíšťata.

Klíšťata milují rána, večery a teplé vlhko

Další prohlídka a odstranění klíšťat je nezbytná večer po návratu a další den ráno. Nechte se prohlédnout i od blízkých a nezapomeňte na vaše domácí mazlíky. 

Klíšťata jsou nejaktivnější ráno a večer.  Nesnášejí horko, svědčí jim teplé a vlhké prostředí. Nejsou tedy na otevřených a osluněných suchých místech a v trvale podmáčeném terénu.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme