RADY FREKVENCE 1: Nepleťte si debetní a kreditní karty. Stejně jen vypadají!

26. ledna 2016·Životní styl·Luboš Procházka

Mezi kreditní kartou a běžnou platební kartou je veliký rozdíl. Obě vypadají stejně a označení „kreditka“ často používáme pro obě. Rozdíl je ale zásadní.

Platební karta se většinou vydává ke každému účtu v bance. Funguje jako prostředník mezi člověkem a penězi na jeho účtu.

Kreditní karta je oproti tomu na běžném bankovním účtu nezávislá. Jejím používáním si od banky peníze půjčujeme a splácíme je později.

Jak kreditní karta funguje

S kreditní kartou zaplatíme u pokladny v obchodě naprosto stejně jako s kartou platební (jinak také debetní). Zásadní rozdíl je v tom, že při platbě kreditní kartou platíte cizími penězi, ať už patří bance nebo jiné instituci, která kreditní karty poskytuje. Kreditní kartu můžete k platbě použít i ve chvíli, kdy nemáte ani korunu. Ale pozor, tím se zadlužíte. Půjčené peníze musíte samozřejmě vrátit.

Vracejte včas

Pokud se vám peníze podaří vrátit v bezúročném období (většinou 40 – 70 dní), nezaplatíte víc, než jste si půjčili. Pokud to nezvládnete, začne vám naskakovat úrok. Ten bývá u kreditních karet slušně vysoký, klidně i 20% ročně!

Výhody kreditní karty

Kreditních karet se není třeba bát, pokud víte, že zvládnete peníze vrátit v bezúročném období. V takovém případě si peníze půjčujete zadarmo. To nenabízí žádný jiný úvěr ani půjčka. Máte neustále dostupnou finanční rezervu. Nepotřebujete účet v bance. Kreditní kartou můžete platit i v zahraničí. Jen nezapomínejte na bezúročné období. Uteče hodně rychle! 

A to jsou ještě jiné karty, které umí (Pražany) potrápit. Nebo rozesmát?

Naučte se šetřit, bude to třeba, zdraží energie. 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme