RADY FREKVENCE 1: Připásat se v autě v zimní bundě může být smrtící rozhodnutí!

21. ledna 2016·Životní styl·Redakce

Venku mrzne až praští. Tak výrazné ochlazení s sebou přineslo jeden velký problém, o kterém mnozí z nás nemají ani ponětí. Kombinace: bunda, pás, autosedačka! Co je na tom tak problematického?

Necháváte svému dítěti v autosedačce teplou zimní bundu, aby mu cesta byla příjemnější? Děláte obrovskou chybu. Právě silná zimní bunda způsobí to, že pásy nelze dostatečně utáhnout. V případě nárazu působí dítě na pásy takovou silou, že dojde k jejímu stlačení a dítě ze sedačky doslova vylétne.

Schválně si vyzkoušejte, o kolik musíte povolit pásy, když poutáte dítě v bundě. Tento rozdíl může být klidně 10 až 15 cm. To je podstatně víc, než tloušťka stlačené bundy. Dalším rizikem je to, že se pás posune a může poranit vnitřní orgány!

A pozor! Silná bunda v kombinaci s pásem ohrožuje nejen dítě, ale také řidiče a spolujezdce. I nám dospělým hrozí vnitřní poranění. „Důležité je, aby pás správně seděl přes oblast pánve. Za volant usedejme jen v tričku nebo mikině. Nebezpečná je i malá kabelka přes rameno nebo ledvinka kolem pasu,“ říká Petr Vomáčka z ÚAMK.

Životní styl - další články

Doporučujeme