Rastislav Iliev: Nejsem hrdina. Hrdinové jsou Juraj a Matuš, kteří zemřeli, abychom my přestali mlčet

9. listopadu 2022·Životní styl·Barbora Turková

Rastislav Iliev. (Zdroj: Profimedia)

V polovině října Slovenskem a Českem otřásla vražda dvou mladých mužů, Juraje Vankuliča a Matúše Horvátha, kteří zemřeli před bratislavským podnikem Tepláreň. Moderátor Rastislav Iliev se následně veřejně přiznal k tomu, že je gay. Jak se na celou věc dívá s odstupem několika dní? A co se musí ve slovenské společnosti změnit, aby se LGBT+ komunita přestala bát? Odpovídá v podcastu Heleny Šulcové Mezi čtyřma očima na Youradio Talk.

Veřejně se v televizi TA3 přiznal k tomu, že je gay. Přestože mu mnozí píší, že je hrdina, on se tak nevnímá. Necítím se být hrdina, nic jsem nevykonal. Hrdinové jsou Juraj a Matuš. Dva muži zemřeli, abychom my přestali mlčet, protože zlo se na Slovensku rozpíná. Řekl jsem si, že už stačilo a už nemůžu mlčet. Bylo to vyústění toho, co se stalo a také to, že politici nás už roky zesměšňují. Když týden na to přišel do parlamentu návrh partnerského soužití, poslanci to hodili do koše,” říká moderátor Rastislav Iliev.

Úvodní řeč měl připravenou, ale samotný coming out byl podle jeho slov lifestyle. „Věděl jsem, co chci říct, nechtěl jsem, aby to bylo ironicky myšlené. Upřímně jsem myslel i prosbu na rodiče, aby mě nekritizovali, ale místo toho zašli za svými dětmi a promluvili s nimi. Dnes lidé propadli dezinformační scéně do takové míry, že místo toho, aby dávali lásku své rodině a dětem, jsou ochotní investovat svůj čas do toho, že vám napíšou email plný hejtů. Nevím, proč to dělají a je mi z toho smutno,” překvapuje moderátora, ale dodává, že jemu samotnému zatím žádný hejt nepřišel. „Když chtějí něco ohejtovat, tak pod mými fotkami, ale není to nic ve smyslu, že by mi přáli smrt. Možná to ještě přijde, ale ta vlna negace, která je v online prostoru, je nechutná. Apelujeme v tom na politiky, protože není normální, aby kdokoliv legitimoval vraždu. Hodně lidí funguje anonymně, a to musí přestat, nemůže to zůstat bez trestu,” myslí si Iliev s tím, že to není jen současný stav na Slovensku, ale i v zahraničí je spoustu podobných případů nenávisti vůči LGBT+.

Nemyslím si, že se situace na Slovensku změní

S podobným případem nemá Slovensko žádnou zkušenost. „Tento ideologicky míněný teroristický čin rozpoutal debatu a lidé jsou vynervovaní z různých životních situací. Byl tu covid, inflace, energická krize, ale s tím bojuje celá Evropa. Nevím, kde se v lidech bere tolik nenávisti. Jsou to mladí lidé, ale i senioři. Možná to souvisí s politickou situací na Slovensku, která není dobrá. Zřejmě k tomu přispívá i všeobecně zlá nálada ve společnosti. Je nepřípustné, aby pak někteří měli potřebu vybouřit se na nevinných lidech.” Iliev ve svém prohlášení vyzval další veřejné osoby, aby se přiznali ke své orientaci.

K moderátorovi se zatím přidal mluvčí prezidentky Zuzany Čaputové Martin Strižinec. Nicméně o tématu se začíná více a více mluvit, což je podle moderátora dobře. „To, že mě nenásledovali další politici, připisuje politické atmosféře, která na Slovensku je, a tomu, že se bojí o procenta v průzkumech. Nemyslím si, že se to v budoucnu změní. Nikoho jmenovat ale nebudu, to je na osobním rozhodnutí každého,” myslí si Iliev, který je moderátor politického pořadu. Je toho názoru, že některé politiky mohl jeho coming out dokonce urazit.

Naopak ho nepřekvapila slovenská prezidentka. „Ve svých vyjádření k LGBT+ komunitě je roky konzistentní. Nepřišla se prvoplánově poklonit, ale poukazuje na to, že LGBT+ komunita nemá na Slovensku žádná práva.” Iliev je přesvědčen, že společnost je velmi homofobní. „Heterosexuální páry nemají v těchto hlediscích žádné problémy. Nemusí se bát projevit svou lásku na ulici, my ano. Když se dva muži drží spolu za ruce nebo dvě ženy, mohou se bát, že je někdo zbije na ulici. To není normální a za tuhle atmosféru mohou i politici svými homofobními výroky,” uzavírá Rastislav Iliev.

Celý podcast Mezi čtyřma očima si můžete poslechnout na YouRadio Talk.

Životní styl - další články

Doporučujeme