Rekonstrukce: Na vlastní pěst nebo s odborníkem? My to víme!

18. září 2014·Životní styl·Luboš Procházka

Kachličky za vanou nám opadávají, vysavač vyhazuje pojistky, horká voda přestává téct - je čas na rekonstrukci. Naše hnízdečko se může už brzy blýskat novotou nebo také můžeme mít nervy na pochodu a místo zrekonstruovaného bytu žít v pekle. A to jak v případě, že se do rekonstrukce vrhneme sami, tak i v případě, že nám "pomůže" odborník. Každopádně tady, víc než kdekoli jinde, platí: "dvakrát měř, jednou řež".

Jdeme do toho sami

Jsou lidé, kteří se rekonstrukce svépomocí nebojí. Takových je nejvíc na jihu Moravy. Jestli jsou šikovnější nebo jen odvážnější, to zůstává otázkou. V případě, že se rozhodneme sami rekonstruovat, je potřeba, abychom měli určitou představu. Ne každý si dokáže vizualizovat svůj byt snů a ne každý si umí rekonstrukci naplánovat. Dalším předpokladem je být zručný a mít zkušenosti. Pokud nad vším jen nesouhlasně kroutíme hlavou, v tom případě bude lepší přizvat si odbornou pomoc. Pokud se rozhodneme rekonstruovat sami, ještě předtím než vezmeme do ruky kladivo, sbírejme inspiraci. Doporučujeme například časopis Nové proměny bydlení, který je na míru šitý pro všechny, kteří rekonstrukci plánují nebo už se do ní pustili. Najdeme v něm cenné rady a spoustu fotografií, které nám dodají inspiraci a možná i odvahu.

Pozveme si odborníky

Nejen v Praze čím dál častěji využíváme stavebních firem, které nabízejí rekonstrukci na klíč. Po spoustu z nás je to pohodlné, protože se nemusíme starat o nic jiného než o zaplacení finální faktury. Rekonstrukci nám pomůže naplánovat architekt, firma dodá řemeslníky a my si můžeme odjet na dva týdny na dovolenou. Tak dlouho většinou trvá rekonstrukce bytového jádra.

Přínosy a rizika rekonstrukce na vlastní pěst:

 * máme-li talent, můžete si postavit bydlení přesně podle svých představ

* rekonstrukce nás vyjde levněji

* na rekonstrukci vlastního příbytku si dáme záležet

 * delší doba trvání

* laické chyby, které mohou způsobit nemalou škodu

* v případě způsobení škody třetím stranám, se s nimi musíme vyrovnat sami

Přínosy a rizika rekonstrukce provedené odborníkem

* s profíky budeme mít rychleji hotovo

* nemusíme dokupovat materiál a nářadí

* náklady na případné škody nese firma, která je pro takový případ pojištěná

vyšší náklady

* bez stavebního dozoru se můžeme setkat s odfláknutou prací

* odvedená práce se nemusí shodovat s naší představou

A co naše dámy, patří spíš mezi domácí kutily nebo mají k řemeslné práci daleko? K čemu se přiklánějí?


Aneta:
“Jednoznačně odborník. Nechci se pak bát, že po mém a Princovém zásahu do rekonstrukce na nás celý byt spadne. Nejlépe bych se cítila, kdybych mohla odevzdat klíčky od bytu kvalitní stavební firmě a pak se v klidu nastěhovala do nového.” 

Markéta: “Já jsem Pat a Mat v ženském těle. Doma natírám, maluji, tapetuji. A tapetování mi opravdu nejde. Jednou jsem třikrát za sebou skončila s omotaným pruhem tapety s lepidlem kolem hlavy. A pak jsem se musela ostříhat. Ale co se týká natírání – balakrylová královna, to jsem já. Díky této vášni jsem už bydlela v černo – bílé, červeno-bílé, červeno-černé i zeleno-bílé kuchyni.”

Více uslyšíte v Dámském klubu Frekvence 1. Dnes 16:00 – 17:00!  

Životní styl - další články

Doporučujeme