Rekonstrukce versus hypotéka na nový byt. Jak splácet a být v pohodě?

14. října 2017·Životní styl·Redakce

Manželé Klára a Jonáš toužili po vlastním domě. Zároveň ale nechtěli žít od výplaty k výplatě. Přesně to by jim hrozilo, pokud by si vzali drahou hypotéku na stavbu vysněného domu. Nakonec si pomocí online srovnávače spočítali obě možnost a rozhodli se, že nepůjdou se splátkami na dřeň a raději zrekonstruují svůj starý byt.

Od roku 2008 bydleli manželé ve starším panelovém bytě. Nyní se dostali před rozhodnutí, zda zrekonstruovat byt nebo ho prodat a postavit rodinný dům. „Přemýšleli jsme o domě se zahradou na Zlínsku, v takovém jsme vždy chtěli vychovávat děti, ale pořád jsme nevěděli, zda nás jeho koupě příliš nezadluží,“ vysvětluje Klára, které se teprve nedávno vrátila do práce z rodičovské dovolené.

Manželé se rozhodli rekonstruovat

Manželé se mezi oběma variantami rozhodovali dlouho. V náročném rozhodovacím procesu jim pomohl online srovnávač hypoték, s jehož pomocí si snadno vypočítali, na kolik by je jednotlivé varianty přišly. Jako nejlepší varianta se nakonec ukázala rekonstrukce stávajícího bytu, která lépe odpovídala současným příjmům rodiny navýšených o Klářin plat. Stavba domu by pro ně byla příliš velké sousto a raději ji odložili na pozdější dobu.

Přesto ale chtěli využít současné nízké úrokové sazby a výhodně refinancovat svůj hypoteční úvěr tak, aby získali 500 tisíc korun na rekonstrukci. Bezplatně lze hypotéku refinancovat v době, kdy končí fixace úrokové sazby nebo v případě, že máte výjimku sjednanou ve smlouvě.  Podle nového zákona o spotřebitelském úvěru lze bez ohledu na fixační období zdarma splatit 25 procent hypotéky každoročně měsíc před výročím smlouvy.

Chci nižší úrokovou sazbu

Cestu k hypotéce usnadní pracovní smlouva

Hypotéka je v dnešní době číslo jedna při financování bydlení. Jejím hlavním plusem bývají nízké splátky a také delší splatnost, takže vám zbyde více peněz na běžné výdaje. Zájemce o hypotéku ale musí počítat s tím, že bude ručit svou nemovitostí.

Hlavními faktorky, které usnadní nebo ztíží cestu k získání hypotečního úvěru, je výše měsíčního příjmu a také fakt, zda jste nebo nejste v zaměstnanecké poměru. Cestu k úvěru vám například usnadní pracovní smlouva uzavřená na dobu neurčitou.

Chci také bydlet v novém

Manželé si užívají bydlení v novém

Samotná rekonstrukce bytu vyšla nakonec na více než 500 tisíc korun, rozdíl manželé doplatili ze svých úspor. Byt nechali opravit během léta, kdy bydleli u svých rodičů. Nové je teď v bytě úplně vše. „Bylo to velice hektické, ale stálo to za to. Byt je nyní tak hezký, že jsme po rodinném domku přestali toužit, ale uvidíme, jak se vše vystříbří,“ říká Klára. S manželem plánují také investovat a hypotéku v budoucnu doplatit ze svých dříve zhodnocených peněz.

Životní styl - další články

Doporučujeme