Roman Zachoval: U rakoviny prostaty je důležitá sekundární prevence v podobě vyšetření

4. března 2024·Životní styl·Lenka Skrzeczkova·Bára Nesvadbová

Roman Zachoval a Bára Nesvadbová. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl urologický lékař Roman Zachoval. V rozhovoru nám prozradil, jak by muži měli přistupovat k duševnímu zdraví či prevenci rakoviny prostaty. Je pravda, že až 80 % mužů, kterým je ročně včas diagnostikována rakovina prostaty, se úplně vyléčí?

Zachoval je jeden ze spoluzakladatelů fondu Muži proti rakovině, který se nejen stará o mužské zdraví, ale zároveň akcentuje psychickou pohodu a celkové duševní zdraví pánů. Jak by teda muži měli přistupovat k prevenci duševního zdraví a jak hledat pomoc? Je to individuální. Každý má myšlení, mozek nastavený jinak. Řada lidí se zná, ví svoje slabé stránky a je schopna svoji mysl nějakým způsobem ovládnout. Pokud tomu tak není, tak je vhodné navštívit psychologa, poradit se s ním a své problémy lépe zvládat,” uvedl Zachoval.

Lékař je specialistou na mužská onemocnění jako je rakovina prostaty či varlat. Na přístupu jednání k pacientů hodně záleží. Pozitivum vidí Zachoval v tom, že ve většině urologických onemocnění jim lze pomoci. V tomto je urologie v nádorových onemocnění optimistická,” doplnil s tím, že až 80 % mužů, kterým je ročně diagnostikována rakovina prostaty včas, se úplně vyléčí.

Rakovina prostaty

Rakovinou prostaty nejčastěji onemocní muži ve vyšším věku. Co by měli dělat pro prevenci? “U rakoviny prostaty neexistuje primární prevence. To znamená, že bych něco omezil. Naopak něčemu se více věnoval a výrazně snížil riziko onemocnění, tak to zde bohužel není. Samozřejmě mužům doporučujeme zdraví životní styl, ale není to tak, že muž, který se sobě věnuje, denně běhá a jí pouze zeleninu, tak měl nižší riziko vzniku rakoviny prostaty, tak to není. Bohužel jediná šance je sekundární prevence. A to přijít na preventivní vyšetření,” popsal lékař. Samovyšetření u rakoviny prostaty bohužel není a muži tak o ní netuší třeba až do druhého stádia.

Po operaci prostaty se u některých mužů může vyskytnout impotence.“Může se vyskytovat v určitém procentu, jak po operaci, tak po záření,” uvedl Zachoval s tím, že stav se ale po operaci dlouhodobě zlepšuje. “Trvá to i dva roky, protože nervy se reparují opravdu velmi dlouho.”  Naopak bezprostředně po záření erekce či jiné sexuální funkce nejsou ovlivněny, ale dojde k tomu až po několika letech. “Tkáně se po ozáření změní a mohou mít vliv i na erekci,” dodal urolog v Press klubu.

Poslechněte si celý rozhovor:

Životní styl - další články

Doporučujeme