Slavný vědec Hawking: Lidstvo se samo zabíjí, přežijeme jen na cizích planetách!

20. ledna 2016·Životní styl·Redakce

Lidstvo je v ohrožení kvůli řadě rizik, která jsou výsledkem jeho vlastní činnosti. Myslí si to světoznámý vědec Stephen Hawking. Dlouhodobě přežít prý můžeme jen za předpokladu, že se nám podaří založit kolonie na jiných planetách.

“I když pravděpodobnost katastrofy na planetě Zemi v určitém roce je poměrně nízká, v průběhu času se zvyšuje a stává se téměř jistou v příštích tisíci nebo deseti tisíci letech,” zdůraznil vědec na svých přednáškách, které vysílá rozhlasová stanice BBC a při kterých reaguje na dotazy publika.

“Do té doby bychom se měli rozšířit ve vesmíru a k jiným hvězdám, aby katastrofa na Zemi neznamenala konec lidské rasy. Nebudeme ale schopni vybudovat soběstačné kolonie ve vesmíru nejméně dalších sto let, takže musíme být velmi opatrní v tomto období,” upozornil vědec. Mezi největší rizika podle něj patří zejména možnost jaderné války, globální oteplování či geneticky upravené viry. 

Hawking už dříve zdůrazňoval potenciální riziko umělé inteligence, která by získala dostatečnou moc na to, aby způsobila vyhynutí lidstva. “Pokrok nezastavíme, ani nezvrátíme, takže musíme rozpoznat nebezpečí a dostat ho pod kontrolu. Jsem optimista a věřím, že to dokážeme,” řekl vědec, který je doživotně připoután na invalidní vozík a od roku 1985 s okolním světem komunikuje jen pomocí speciálního počítače, který za něho mluví elektronickým hlasem.

Čeští vědci nabízejí 3 miliony tomu, kdo prokáže nadpřirozené schopnosti!

Za objevem mikrovlnky byli i český vědec a rozteklá čokoláda

Životní styl - další články

Doporučujeme