Snění může být nejúžasnější drogou. Otevírá kreativitu naší mysli až 10x

31. května 2022·Životní styl·Iva Pavlousková

Jan Skryja. (Foto: Frekvence 1)

V lucidních snech víme, že jsme ve snu. Snová terapie se používá k rozvoji kreativity, lepšímu učení, léčení fobií nebo hojení emočních ran, jako je například vyrovnání se se smrtí člověka. Specialista na lucidní snění Jan Skryja byl hostem pořadu Konečně pátek na Frekvenci 1 s Ondrou Kubalou.

Lucidní snění znamená, že si uvědomíte, že jste ve snu a díky tomu můžete sen ovládat,“ vysvětlil Jan Skryja v rozhovoru pro Frekvenci 1. Podle odhadu přes 70 % lidí tento stav někdy v životě prožilo. Pokud máte lucidní schopnost opravdu rozvinutou, tak víte, že nejenže tělo leží bezpečně na posteli, ale i kde konkrétně spíte. Oproti tomu normální sen si člověk může splést s realitou, není si jistý, zda spí, či bdí.

Je to obrovská zábava, když si lidé uvědomí, že jsou ve snu. Najednou mohou tvořit krásné světy, létat na drakovi nebo se skvěle bavit. Podle některých je to něco jako nejúžasnější droga v prožitku, když lidé mají srovnání. Zábava se často první věc. Časem lidi dojdou k hlubším přínosům, jako je napojení na podvědomí, lepšímu učení, rozvoji kreativity nebo hojení emočních ran,“ uvedl Jan Skryja. On sám patří mezi zastánce přesvědčení, že lucidnímu snění se může naučit kdokoliv, pokud chce. Často se používá také k léčení fobií nebo vyrovnání se se smrtí člověka. „Pokud mám nějaký problém v životě nebo se chci posunout v podnikání, tak si vědomě dostávám toto téma do světa snů a sám si tím pomáhám jako terapií,“ řekl a dodal:Obsah snů je ještě důležitější než samotný proces snění. S tímto pracuje snová terapie, které se věnuji.“

Ovládání snů je založeno na snovém záměru. Ideální je, když víte dopředu, co přesně chcete dělat během snu. Lidé dělají velmi často obrovskou chybu, když si poprvé uvědomí, že se nachází ve snu, že se okamžitě samým nadšením probudí. Základní pravidlo podle Jana Skryji přitom zní: „Zůstaňte v klidu a užívejte si sen!“ Sen se nám snaží pomoci, jenom ho musíme správně pochopit. Žádný sen není špatný, ani noční můry. Důležité je pozorovat a nenechat se jimi rozhodit. Na danou věc nestačí intenzivně myslet před spaním, důležité je spojit ji s určitou emocí a pocitem, protože právě ty vás přenesou do světa snů. Ve snu můžeme prožít intenzivní organismus jako v reálném světě. Cítit můžeme i bolest jako například zubů nebo štípnutí, které proto nedoporučuje ke zjištění, zda se nacházíte ve snu. Jako test reality doporučuje například zatlačit prstem proti dlani, pokud prst projde, jste ve snu.

„Ne vždy dostaneme odpověď hned se snu. Pokud se nám o něčem zdá, odpověď může přijít až ráno. Tím, že je záležitost obsahem snu, tak se zvyšuje 10x šance, že přijdeme na řešení. Otevírá se kreativita naší mysli,“ uvedl Jan Skryja jako zajímavost pro posluchače Frekvence 1. Pro zapamatování snů doporučuje vést si deník. Pokud si sny zapisujete, tak s nimi můžete dál pracovat. Jde o pětiminutové cvičení, kdy po probuzení si člověk snaží vybavit, co se mu zdálo. Upozorňuje, že je to obtížné hlavně na začátku, ale když to budete dělat pravidelně, tak sny začnou postupně přicházet více a více. Doporučuje dělat to jemně, bez tlačení na pilu.

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme