Soužití psa a kočky nemusí být průšvih. Zvažujte věk a dodržujte jednoduchá pravidla

18. srpna 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Milujete kočky a psy a nemůžete se rozhodnout, jakého mazlíčka si pořídit? Nemusíte se bát a klidně můžete mít oba. Pokud splníte pár rad, budete mít veselou dvojici zvířat, která bez sebe brzy nedá ani ránu. Informaci přinesl web MSN.cz.

Věk hraje velkou roli

Jestliže si chcete psa a kočku pořídit, udělejte to, když jsou zvířata ještě malá. U starších by to už mohl být problém, především u koček, které si své teritorium hlídají. Štěně a kotě si spolu můžou hrát, zvyknou si na sebe už od mladého věku. Také můžete k dospělému psovi pořídit kotě. Dospělé kočky mohou s příchodem nového člena žárlit, urazit se a dělat nepříjemnosti.

View this post on Instagram

A post shared by DOGS 🐶 (@insta_dog)

První setkání hraje velkou roli

První setkání je velmi důležité. Jestliže nesete k psovi domů kočku, držte jí v ruce, pohlaďte psa i kočku. Psa hlídejte, aby po ní nevystartoval. Nedávejte ho ale na vodítko, mohl by si myslet, že se bojíte a kočku by si spojil s negativními pocity. Pokud pořizujete ke kočce psa, tak kočku držte a pejsek by měl být na nižším místě. Buďte pozitivní a snažte se mít veselý tón hlasu.

Hierarchie smečky je zásadní

Je důležité, aby kočka byla při prvním setkání ve vyšší pozici. V jejich hierarchii si vždy kočka vybojuje vyšší pozici. Psi kočku přijmou jako nadřízenou a nedráždí ji. Proto micce dejte pelech na vyšší místo, bude se cítit lépe. Po příchodu nového člena je důležité původní zvíře neodstrčit, oběma byste se měli věnovat stejně a první dny je určitě nenechávejte samotné.

Oddělte jídlo i toalety

Kočka i pes by měli mít oddělená místa na jídlo, spaní a toalety. Psi by si totiž mohli na kočičích exkrementech pochutnat. Proto záchod dejte na místo, kam se hafan nedostane . Krmivo a voda by také měla být jinde, protože obě zvířata jsou teritoriální a jídlo si hlídají. Až si na sebe zvyknou, klidně budou jít z jedné misky.

Dělejte rozdíly v krmení

Správné krmení je velmi důležité a první dny byste měli krmit odděleně a nejlépe v jiných místnostech. Vždycky hlídejte, aby jídlo snědli, pokud ne, uschovejte ho. „Rozhodně není dobré je krmit stejnou potravou. Pes a kočka potřebují rozdílnou stravu. Kočka potřebuje stravu více bohatou na tuky a bílkoviny. Psi kromě bílkovin mají v krmivu zastoupenou například i zeleninu. Pejsci krmení kočičí stravou mohou velmi rychle přibývat na váze, a to může vést k závažným zdravotním problémům. Volte pro oba potravu jim určenou, ale rozhodně nešetřete na kvalitě. Ideální jsou produkty bez chemie a s přídavkem probiotik, které jsou dobré pro podporu jejich imunity,“ říká odborník na psí a kočičí výživu Jiří Švihálek.

View this post on Instagram

A post shared by Cats of Instagram (@cats_of_instagram)

Životní styl - další články

Doporučujeme