Kdo s koho: Je chytřejší kočka nebo pes? Odpověď vás nejspíš překvapí

10. srpna 2022·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Jsou to naprosto odlišná zvířata a někomu více vyhovují vlastnosti a povaha koček a někomu nebo naopak vlastnosti a povaha psů. Pokud máte doma obě zvířátka, není pochyb o tom, že máte rádi rozmanitost a není vám cizí ani aktivní a oddaný pes ani klidná a samostatná kočka. Navíc máte přehled o tom, jak velké rozdíly mezi těmito mazlíčky jsou. Ale který z nich je ten chytřejší? To nám prozradil časopis Behavioural Processes.

V mozkové kůře kočky je 300 milionů neuronů, u psa je to jen 160 milionů

Ano, kočky mají v mozku téměř dvojnásobný počet neuronů. Ve většině kreslených pohádek, kde se na scéně objevuje kočka a pes, je vždy právě ona ukazována v tom inteligentnějším světle. A přece jenom celkově kočky působí tak nějak vychytraleji než psi.

Ale…

Je tu ovšem jedno velké ALE. Přes to všechno se ukázalo, že není vše tak, jak se zdá. Vyšší počet neutronů v mozku totiž není žádný určující faktor. V časopise Behavioural Processes, který se zaměřuje na chování zvířat, byl publikován zajímavý výzkum o testování inteligence těchto dvou zvířat. Podle něj přišli japonští vědci s novými poznatky, že psi jsou stejně inteligentní jako kočky.

Pro vybraný vzorek zvířat připravili speciální paměťové testy, ve kterých si obě zvířata vedla stejně. Rovněž totožně reagovala na lidská gesta, mimiku i emoce. Podle psychologa Saho Takagi, vyučujícího na univerzitě Kyoto, dokáží jak kočky, tak psi aktivně vyvolávat vzpomínky stejně jako lidé.

 

Koktejl - další články

Doporučujeme