Špatně nastavené životní pojištění vás připraví o peníze. 3 tipy, jak vybrat kvalitní životko

1. listopadu 2017·Životní styl·Redakce

Eliška úspěšně složila státnice a od rodičů dostala 100 tisíc korun. A hned o ně málem přišla. Peníze totiž nepotřebovala. Dala na radu své kamarádky a chtěla většinu „investovat“ do investičního životního pojištění. Návrh pojistné smlouvy si ale důkladně přečetla a nestačila se divit. Pojišťovna chtěla mnohem víc.

Důvěřivá Eliška málem podepsala nevýhodnou pojistnou smlouvu, ve které by se zavázala k úhradě běžného pojistného ve výši 100 tisíc korun každé dva roky. „Bylo štěstí, že jsem se tím začala zabývat. Vůbec jsem nechápala proč bych měla platit takové peníze, to jsem si jako čerstvá absolventka vůbec nemohla dovolit,“ kroutí hlavou. Tak by to navíc trvalo dlouhých 42 let.

Rozmnožit peníze jde lépe a jinak

Eliška naštěstí odhalila fígl včas. Zjistila, že oněch 100 tisíc korun je třeba vložit jako tzv. mimořádné pojistné. V takovém případě si pojišťovna může naúčtovat poplatek v řádu stokorun, maximálně nižších tisícikorun.

Investiční životní pojištění se navíc jako cesta ke zhodnocení peněz vůbec nehodí. Do pěti, šesti let je výhodnější poslat peníze vydělávat do stavebního spoření nebo do podílových fondů s konzervativnější investiční strategií, obecně lez očekávat zhodnocení kolem 3 procent.

Chcete jednou spokojeně bydlet? Porovnejte si nabídky, jak spořit.

Všechno zlé bylo nakonec pro něco dobré. „O financích jsem si alespoň něco nastudovala. Moc se mi to hodilo, když jsem už začala vydělávat. Peníze od rodičů jsem se rozhodla posílat do stavebního spoření, za pár let bych chtěla malý byt a budou se mi hodit. A na milost jsem nakonec vzala i životní pojištění,“ směje se. Nejdřív si ale pojistky v klidu porovnala v online srovnávači.

Je mladá a zdravá, její pojistka tak není vysoká, jako by byla za pár let, až by byla starší. Dražší by byla také ve chvíli, kdyby prodělala nějakou vážnou nemoc. „V pojištění mám krytí pro případ, kdybych vážně a na dlouho onemocněla, měla těžký úraz, nebo dokonce skončila v invalidním důchodu. To by mi pak pojišťovna vyplatila dva miliony,“ popisuje své rozhodnutí Eliška. Pojištění smrti nechtěla, ale její smlouva jde naštěstí upravit. „Až bych si třeba časem vzala hypotéku na byt a banka chtěla, abych měla dluh chráněný pojištěním, tak si ho doplním,“ popisuje své plány spokojeně.

Hledáte kvalitní životní pojištění? Poradíme vám

3 tipy, jak poznat kvalitní pojištění

Porovnat si nabídky pojišťoven můžete doma, přímo z pohovky, porovnání trhu usnadní on-line srovnávače. Při výběru pomohou následující 3 rady.

  1. Co pojistit a co ne
    Chybí pojištění invalidity a dlouhodobé pracovní neschopnosti? Jste pojištěni jen proti úrazům, ale nemocem už ne? Chcete se chránit před jakoukoli drobnou zdravotní komplikací? Tak to jsou nejčastější případy špatně nastavených pojistek. Další chyba se skrývá v nízkých pojistných částkách. Měly by být v milionech, statisíce člověku v invalidním důchodu až do stáří stačit nebudou.
  2. Pojištění není spoření
    Pojištění takzvaně „na spoření“ je prostě špatné. Investování přes životní pojištění s minimálním pojistným krytím je drahé a nevýhodné. To už ví také Eliška.
  3. Kvalitní životní pojištění se pohybuje kolem 5 procent příjmu
    Člověk s průměrným příjmem neuzavře pojistku s měsíčním pojistným ve výši několika tisíc korun. Ale za pár stokorun vás pojistka správně neochrání. Obstojně lze pojistku sehnat již od částky 800 až 1 000 korun měsíčně.

Životní styl - další články

Doporučujeme