Sportování se psem. Na co si dát pozor, abyste s hafanem mohli cvičit?

26. března 2023·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Depositphotos.com)

Že udržovat postavu musí jen lidi? Ani omylem, cvičení je dobré i pro naše čtyřnohé kamarády. Psi ale musí dodržovat určité podmínky, se kterým jim můžete pomoct. Jak? Odpovídá web Můjchlupáč.cz.

Hlavně se nezranit

Tři “S”, která jsou ve sportu se zvířetem velmi důležité. Při náročných fyzických aktivitách, což jsou téměř všechny psí aktivity je důležité hlavně to, aby nedošlo ke zranění. To je podstatné u každého sportu, nejen když sportujete se zvířetem. Proto byste svému chlupáčovi, ale i sobě měli věnovat dostatek péče a odpočinku.

Balanční pomůcky

Pokud se psem trénujete stabilitu, skvělým pomocníkem může být balanční náčiní. Existuje mnoho pomůcek, na kterých hafan trénuje nejrůznější svaly a učí se získat rovnováhu. Skvělý je třeba gymnastický míč, válec, balanční čočka nebo podložka, tzv. bosu. Pes ale musí být pod odborným dohledem, aby se mu něco nestalo.

View this post on Instagram

A post shared by 🅝🅔🅥🅘🅞 (@streetdog_nevio)

Fyzička je důležitá

Ideálním kondičním tréninkem je běh, který využívá obratnosti, hbitosti a trénujete při něm fyzičku a kondici. Je lepší začít pozvolně, vůbec se nemusíte stydět, když prvně začnete chodit na procházky a budete prodlužovat trasy. Pak můžete zařadit rychlejší klus s chůzi, na pejska by neměl být vyvíjen velký fyzický nápor najednou.

Radost je nejdůležitější

Pohyb by měl vás i vašeho hafana hlavně bavit. Vaše a psí spokojenost, radost a zdraví by měly být důležitější než medaile či ocenění ze soutěží. Na to byste neměli zapomínat až se budete věnovat tréninkům. Užívejte si to, psa a sebe zbytečně nestresujte, pak si to nebudete užívat ani jeden.

Důvěra mezi vámi a vaším psem

Psí sportování není jen o fyzické stránce. U pohybových aktivit se posiluje i psychika. Váš pes vám musí věřit a musí k vám mít důvěru, musí být trpělivý a pozorný. Nejen u sportu, ale i u balančních cvičení byste si měli navzájem důvěřovat. Když budete budovat pozitivní motivaci, posílá se díky ní vzájemné pouto mezi vámi a vaším čtyřnohým kamarádem.


Životní styl - další články

Doporučujeme