Štědrý den a 1. svátek vánoční budou na blátě! Ochladí se v pátek

23. prosince 2014·Životní styl·Luboš Procházka

Nastal zimní slunovrat a dny se začínají prodlužovat! Počasí tomu ale příliš nenasvědčuje. Budou Vánoce na sněhu nebo na blátě? Podrobnosti se dozvíte uvnitř článku.

Zimní slunovrat se zpožděním

Zlatá neděle byla nejkratším dnem a nejdelší nocí letošního roku, což znamená, že nastal zimní slunovrat. Školní poučka o tom, že nastává 21. prosince,  ale letos neplatí. Nastal totiž až v pondělí 22. prosince dvě minuty po půlnoci.

Dny se od teď začnou prodlužovat. “Země se opět začne stáčet ke Slunci a začnou se nám velmi pozvolna protahovat ty bílé dny,” řekla Frekvenci 1 Dagmar Honsová z Meteopressu. 

Vánoce budou na blátě

“Začátek letošní astronomické zimy bude velmi teplý. Do středy naměříme teploty až na 12 stupních a budeme sledovat teplotní rekordy. Naši pocitovou teplotu ale bude snižovat  silný vítr, který v nárazech i v nížinách bude dosahovat intenzity 70 kilometrů v hodině,” dodala Honsová. Pršet by mělo na většině míst Čech, Moravy i Slezska a to i na horách. Na Štědrý den ale může být přechodně i polojasno.

Na první svátek vánoční, tedy ve čtvrtek, má být od 3 do 7 stupňů nad nulou. Ochlazení meteorologové očekávají na druhý svátek vánoční. Sněhových vloček se pak nejspíš dočkáme i v Praze. Teploty se v pátek budou pohybovat od -2 do 2 stupňů.

Životní styl - další články

Doporučujeme