Tip F1 pro vodáky: Je málo vody, ale větší řeky už se dají sjíždět!

3. června 2015·Životní styl·Redakce

Krásné počasí láká k vodě. Vyjet na vodu - to ale bude horší. Je totiž sucho a v našich řekách je vody málo. Ale jsou přece jen toky, které se sjíždět dají. Frekvence 1 vám poradí, jaké to jsou.

Ani slabé bouřky v minulých dnech nedoplnily stavy vody v našich řekách a říčkách, ale hlavní toky se ještě sjet dají. “Splavné jsou zatím všechny velké toky, na kterých se v létě tradičně jezdí s otevřenými kanoemi. Vltava však není sjízdná na horním toku, ale až pod Lipenskou nádrží,” řekl Frekvenci 1 Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu. 

O vodu se dělí vodáci a energetici

Splavná je i Ohře, Berounka, Sázava, Lužnice i Otava. Na Moravě a ve Slezsku potom Morava, dolní tok Odry a Bečvy. I tady ale můžou být pod velkými jezy mělčiny. “Protože voda je odváděná na malé vodní elektrárny a není jí tolik, aby postačila pokrýt jak výrobu v elektrárnách, tak naplnila alespoň trochu koryta řek pro vodáky,” dodal Jančar. 

Na mnoha řekách je takzvaně olej, to znamená, že tečou velmi, ale velmi pomalu. Dobrou zprávou však  je, že většina kempů a půjčoven lodí  je už v červnu připravená na sezonu.  

Vemte si volno a vyražte na vodu hned 

“Na tu vodu se dá vyjet už teď. Je to dokonce lepší než tam vyrazit během prvního červencového týdne, který bývá na našich tocích nejnapjatější. Spousta lidí si totiž myslí, že to je nejlepší termín. Ale není,” upozorňuje Jančar.

“Teď se totiž příroda na mnoha místech probouzí a řeky nejsou tolik naplněné vodáky. Takže tento první červnový týden je rozhodně lepší než ten první prázdninový,” dodává. Podrobnosti o splavnosti konkrétních řek najdete například na stránkách www.raft.cz

Životní styl - další články

Doporučujeme