TIP FREKVENCE 1: Nepodceňujte výběr lyžařské helmy. Poradíme vám!

8. ledna 2016·Životní styl·Redakce

Kdo se dnes vydá na svah bez lyžařské helmy, je hazardér a riskuje. Odpůrci argumentují, že k neštěstím dochází i bez helmy, ale proč pokoušet osud, když se můžeme chránit?

Lyžařská ani snowboardová helma nejsou vyhozené peníze. To oceníme obvykle ve chvíli, kdy se něco stane.

V Evropě již do ochranných pomůcek pro zimní sporty investuje 85% návštěvníků sjezdovek. Patříte k nim i vy?

Při výběru helmy se soustřeďte na několik důležitých vlastností!

Přilba musí padnout

Připomeňme si jednoduché pravidlo: helma musí sedět bez padání do očí i bez zapnutí pásku pod bradou. Na hlavě vám musí sedět stejně, jako perfektně padnoucí bota na noze. Volnější botu můžete zkusit vycpat, ale už to nikdy nebude ono. To samé platí pro přilbu. Stahovací pásek je pouze pojistka!

Přilba na míru pro náročné

Náročnější spotřebitelé stále častěji využívají možnost upravit tvar helmy přímo pro jejich hlavu. Helma se dá dofouknout vzduchem. Tento způsob je vhodný pro lyžování v místech, kde nepřekonáváme velké výškové rozdíly. Mezi novinky patří systém VACO Autofit, což je vakuové tvarování podle hlavy nositele. Přilba padne jako ulitá.

Přilba a brýle

Helmu zkoušejte zásadně s brýlemi. Brýle by sice měly padnout ke každé helmě, ale ani nákup helmy a brýlí od jedné značky nezaručí, že právě vám sednou. Mezi brýlemi a helmou by neměl být příliš velký prostor – fouká pak na čelo. Žádný prostor je také špatně: molitan na vršku brýlí nasává vlhkost, protože zároveň ucpe horní ventilaci helmy.

Helma také stárne

Helmu bychom podle oficiálních doporučení měli měnit jednou za 5 let. Materiály totiž stárnou vlivem horského UV záření. Pokud s helmou zažijete nějaký karambol, náraz, vyměňte ji také. I malá poškození mohou mít při další kolizi fatální následky.

Helma je módní doplněk

Berme nošení helem nejen jako povinnost, ale jako zábavu. Helmy jsou dnes módním kouskem výbavy, vybírat můžeme z nespočetného množství vzorů a barev. Navíc helma chrání před chladem a vlhkem, nepromokne a dobře v ní převezete lyžařské brýle.

Skutečně ještě váháte?

Životní styl - další články

Doporučujeme