TIP FREKVENCE 1: Patero proti uklouznutí na náledí

20. ledna 2016·Životní styl·Luboš Procházka

Při současných ledových teplotách číhá na chodce mnoho nástrah v podobě zamrzlých chodníků. Máme pro vás 5 tipů, jak dojít do cíle bezpečně a s grácií.

Neriskujte zlámané kosti a sádru. Řiďte se jednoduchými pravidly renomovaných ortopedů. Některé rady jsou trochu k smíchu, ale například pro osamělé seniory nebo lidi po operaci mohou mít cenu zlata. Jsou skutečně prověřené praxí.

Boty proti zimě

To, co jsou pro pneumatiky zimní řetězy, to jsou pro boty speciální hroty, které se dají jednoduše připevnit na podrážku. Do města se úplně nehodí, ale na zdolávání ledovky nečeká jen na městské týpky. Horalové vědí, o čem je řeč.

Jednoduchou pomůckou pro všechny jsou zavařovací gumičky. Pokud je přetáhnete přes botu, bude gumová ploška na podrážce působit protiskluzově. Chce to ale trochu odvahy, s gumičkami na nohou moc parády člověk nenadělá.

Dejte si na čas

Vlezlá zima a mráz nás pohánějí k rychlejší chůzi. Už být zase rychle v teple! Ale právě to je riskantní. Tělo se rychlou chůzí rozpohybuje tak, že je náchylnější ke ztrátě rovnováhy. Při pomalejší chůzi zatěžujeme nohy automaticky větší vahou, takže tak lehce neuklouzneme. Při velkých mrazech tedy raději plánujte více času na cestu.

Chytrá chůze

Na náledí se snažte nedopadat pevně na paty (člověk pak kráčí jako – no vy víte, co…). Naopak dejte špičky trochu do sebe a lehce se předkloňte. Tím zamezíte případnému pádu dozadu, který je opravdu nepříjemný. A při chůzi se dívejte pečlivě před sebe na cestu, uvidíte, kde číhá kus ledovky a kde je třeba se vyhnout. Pokud je to možné, choďte blízko plotu nebo zdi, abyste se mohli při uklouznutí zachytit.

Rukavice na ruce

Jasně, že ne na boty. Ale nošení rukavic poslouží i bezpečné chůzi. V rukavicích nemáme ruce nacpané v kapsách, takže při uklouznutí snáze využijeme podpory rukou. Už jen samotné rozpažení pomůže získat ztracenou rovnováhu zpět. A to je lepší, než sebou plácnout na led.

Umění pádu

Nejčastějšími úrazy na náledí nejsou zlomeniny dolních končetin. Naprosto suverénně vedou zlomeniny zápěstí. Při pádu si často pod tělo podvědomě strčíme ruku jako záchranu. Pokud to trochu jde, nepoužívejte jako podpěru zápěstí a lokty. Lepší je dát spojené paže před obličej a roztáhnout je (podobně, jako když se opalujete na břiše a schrupnete si). Při pádu dopředu tak ochráníte obličej. A při pádu vzad se snažte zakulatit páteř a přitáhnout bradu k hrudníku, abyste zmírnili úder do hlavy.

Užijte si zimu bez nehod a bez úrazů. Raději někde na svahu!

Životní styl - další články

Doporučujeme