TIP FREKVENCE 1: Peníze najdete doma v obýváku i ložnici! Nevěříte?

7. ledna 2016·Životní styl·Redakce

Na začátku roku padají předsevzetí nejen o hubnutí, ale třeba o tom, že letos opravdu ušetříme! Třeba na báječnou dovolenou. Možná se i vám peníze povalují na koberci v obýváku!

Ze zásuvky ven

Spotřebiče, které nemusí běžet celý den, vypínejte ze zásuvky. To je třeba televize nebo hi-fi soustava. Většina z nás nechává spotřebiče ve stand-by stavu – tedy v klidovém režimu. Tak můžeme pohodlně přístroje ovládat pomocí dálkového ovládání. To je pochopitelně fajn, ale naše pohodlíčko je draze vykoupené. Spotřeba přístrojů v pohotovostním režimu představuje asi 3 – 5Wh. Sice to není moc, ale v součtu všech přístrojů za celý den (nebo dokonce rok) jdou částky do stovek až tisíců korun!

Počítač a notebook

Pokud právě na počítači nepracujete, vypněte ho. A pokud teprve uvažujete o pořízení výpočetní techniky, volte notebook, je energeticky méně náročný než klasický počítač.

Před odjezdem

Ať už se chystáte na dovolenou nebo jen víkend, i tady se vyplatí vytáhnout kabel TV, rádia nebo přehrávače ze zásuvky.

Nabíjejte rozumně

Možná i vy necháváte nabíječku mobilního telefonu neustále píchnutou v zásuvce. Chyba! I to je žrout energie. Proto nabijte a nabíječku vyndejte ze zásuvky ven. Je to vteřinka!

Ložnicové triky

Nebudeme vám radit, jak si zlepšit intimní život. Ale prozradíme vám, že i v ložnici se dá ušetřit. Pokud máte ložnici vybavenou elektronikou, platí totéž, co pro obývací pokoj. Vypínejte, zapomeňte na stand-by režim. A mezi námi: elektronika v ložnici není úplně dobrá volba, ruší vám spánek.

Šetřete ve spánku

Na spaní vám postačí místnost vytopení na 17 – 18°C. Zvykněte si, bude se vám i lépe spát. Svítidla v ložnici vybavte LED žárovkami. Oproti klasickým žárovkám ušetří až 80% energie.

Vyzkoušejte pár jednoduchých kroků v praxi!

 

A nezapomínejte na kuchyň. Budete překvapeni,kolik peněz ušetříte při vaření!

Životní styl - další články

Doporučujeme