TIP FREKVENCE 1: Vhodná místa v Česku ke koupání venku

30. července 2015·Životní styl·Redakce

Stále ještě horké počasí láká k vodě. Ti, co nemají rádi koupaliště, zamíří k přehradám nebo rybníkům. Ale i ty poznamenalo tropické počasí. Množí se v nich například sinice. 

Teplé počasí způsobuje přemnožení mikroorganismů, nebezpečné jsou ve velkém takzvané sinice. A ty znečišťují naše přehrady a rybníky. Způsobují svědění a pálení kůže, očí a alergie.  V takovém případě platí na daném místě zákaz koupání.

A pak je tu “jen” voda nevhodná ke koupání. Ta může být mírně znečištěná, ale sinice v ní nejsou. Může být jen méně průhledná. Kde si dát pozor na sinice a vodu nevhodnou ke koupání? Tady je přehled. 

Praha

V hlavním městě se vyhněte rybníku Šeberák, už tradičně – nejhorší voda je na pláži u mola. 

Středočeský kraj

Problémovou vodu hlásí přehrada Orlík, ale jen na některých místech. Ve veřejném tábořišti Lavičky i Trhovky, a taky v kampu Podskalí nebo na Radavě. Všude na zmíněných místech je voda nevhodná ke koupání.

Jihočeský kraj 

Stejný problém hlásí i kemp ve Vojníkově na Otavě na Písecku.  A pozor i ve Staňkovském rybníce.  

Plzeňský kraj 

Přímo zákaz koupání platí na rybníku Hnačov na Klatovsku. Okolí Plzně je na tom jinak celkem dobře, voda je nevhodná ke koupání jen na jednom místě a to na rybníku Valcha na Klatovsku. 

Karlovarský kraj

V okolí západočeských lázní se vyvarujte jezeru Michal v Sokolově, Rolavě v Karlových Varech a Velkém rybníku na Karlovarsku. I tady je červená značka, hygienici tedy nedoporučují koupání na těchto místech. 

Liberecký kraj

Českolipsko – hygienici radí, vyhněte se Zákupům, zdejší koupací voda není vhodná k vodním radovánkám. A stejně je na tom i kokupaliště Sluníčko v Chrastavě na Liberecku. 

Životní styl - další články

Doporučujeme