Umíte se sbalit do letadla? Otestujte své znalosti!

21. června 2016·Životní styl·Redakce

Blíží se období dovolených a možná i vy se už těšíte, až odletíte za sluníčkem. Víte, kolik může vážit kufr a co se hodí do příručního zavazadla?

Příruční zavazadlo

Povolené je jen jedno příruční zavazadlo, k tomu můžete mít ještě malou kabelku nebo foťák na krku.

Do příručního zavazadla nepatří ostré předměty, zbraně ani větší lahve s tekutinou. Svačinka může vážit do 100 gramů, pití do 100 ml. Pokud v příručním zavazadle máte víc lahviček s tekutinou, nesmí jejich objem přesáhnout 1 litr. A všechny musí být uložené v plastovém uzavíratelném sáčku. Na letišti se často vyhazují nůžky, nožíky, žiletky, nářadí a tekutiny (i zubní pasty) nad 100 ml.

Do příručního zavazadla si zabalte foťák, kameru, mobilní telefon, doklady nebo peníze. Sbalte si i věci, které se vám hodí první den po příletu: spodní prádlo, tričko, ponožky, zubní kartáček a léky.

Ideální rozměry zavazadla jsou 55 x 44 x 20 cm a váha by měla být do 10 kg. Zejména nízkonákladové společnosti vám zavazadlo převáží a přeměří skoro vždycky.

Jak se obléknout

Do letadla si berte dlouhé kalhoty, bývá tu klimatizace naplno. Zapomeňte na žabky, volte uzavřené boty a na tělo mikinu. Jsou to navíc největší kusy oblečení, takže ušetříte místo v kufru.

Jak zabalit kufr

Ručníky, kalhoty a boty patří na dno. Trička srolujte a nahoru dejte košile. Drobnými kousky prádla (ponožky, prádlo, plavky) vycpěte všechny mezery. Krémy, pasty a kosmetiku, která by mohla vytéct, dejte do igelitových sáčků. Kufr si rozhodně uzamkněte, dobré řešení je balení do fólie přímo na letišti. Jen pokud poletíte do USA, na fólii zapomeňte,mají právo vám kufr otevřít. 

GALERIE: 10 zvláštních jídel, které musíte na cestách ochutnat!

PORADNA FREKVENCE 1: Víte, jak správně pojistit sebe i dítě?

Životní styl - další články

Doporučujeme