Už začínáte vybalovat velikonoční výzdobu? Kdy nás letos tyto svátky čekají?

25. března 2022·Životní styl·Dominika Číčelová

Praha, Velikonoce (Foto: Shutterstock)

Konečně začíná být teplo a člověk má najednou pocit, že jaro už je tady a s ním i dobrá (nebo alespoň lepší) nálada. A s příchodem jara je spojen pro křesťany nejdůležitější svátek v roce - Velikonoce. Jedná se o jediný v Česku slavící svátek s pohyblivým datem. Na které dny připadají letos?

Barvení vajíček, doma jarní výzdoba, pečení velikonočního beránka, pletení pomlázky, trhání kopřiv na nádivku nebo příprava na pálenkový maraton během Velikonočního pondělí. To jsou radosti, které Velikonoce dělají Velikonocemi. Přesto se ovšem nesmí zapomínat na hlavní důvod, proč se tento svátek slaví. Křesťané tak oslavují zmrtvýchvstání Ježíše Krista. 

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Špavelková Tumlířová Sylva (@sylwassawlys)

Ačkoliv to může být matoucí a bez kalendáře by většina z nás neměla tušení, na který den Velikonoce připadnou, má to svá jasná pravidla. Velikonoční neděle připadá na první neděli po prvním jarním úplňku po jarní rovnodennosti (ta připadá na 21. března). Pokud by však úplněk připadl na neděli, slaví se až následující týden. V roce 2022 tento svátek vychází na neděli 17. dubna. Pomlázky a vajíčka musíte mít tedy připravené na pondělí 18. dubna.

Děti ve školách budou mít volno už od čtvrtka 14. dubna. Pátek 15. dubna je pak státní svátek (Velký pátek) stejně tak jako pondělí 18. dubna (Velikonoční pondělí). Velikonoce začínají Květnovou nedělí, která letos vychází na 10. dubna. Po ní následuje svatý nebo též pašijový týden. Ten začíná Modrým pondělím, pokračuje Šedivým úterým (někdy se uvádí jako Žluté), Škaredou středouZeleným čtvrtkem. Velikonočními svátky jsou pak Velký pátek, Bílá sobota, Boží hod velikonoční neboli Velikonoční neděle a Velikonoční pondělí. Ke všem těmto dnům se vážou různé zvyklosti, tradice a pověry.

Životní styl - další články

Doporučujeme