V listopadu sice už nebudou teplotní rekordy přes 20 stupňů, ale i tak by měl být teplotně nadprůměrný

16. listopadu 2022·Životní styl·Barbora Turková

Ondra Kubala a Dagmar Honsová. (Zdroj: Frekvence 1)

V říjnu jsme chodili venku v krátkém tričku. S tím se sice v listopadu můžeme rozloučit, ale i tak bude listopad teplotně nadprůměrný. Jaké bude počasí v listopadu? A jaký byl letošní hydrologický rok? Podcast Modré z nebe si můžete pustit na Youradio Talk.

Listopad je měsíc pošmourný, s inverzí, blátem a brzkým stmíváním. Ale není třeba být jen negativní, dovede být i krásný. Všichni jsme si ale všimli, jaké počasí bylo na přelomu října a listopadu teplo. „Od jihozápadu k nám pronikal velmi teplý vzduch, který měl svůj původ v severozápadní Africe. Odchylky od normálu až o deset stupňů jsme skloňovali hlavně v horských oblastech. Nejvyšší naměřená teplota byla 30. října ve Vimperku, kde bylo 26°C,” komentuje překvapivé teplo Honsová. A čím to je? „Oblast vysokého tlaku vzduchu se nacházela nad jihovýchodní Evropou a nad Atlantikem. Říjen byl celý teplotně nadprůměrný. Oblasti vzduchu sem naháněly teplý vzduch z Afriky,” vysvětluje meteoroložka, která je zvědavá na statistiky. Je totiž možné, že máme za sebou nejteplejší říjen v historii.

A vypadá to, že i listopad bude teplotně nadprůměrný. „Statistiky, které vydávají velké americké a evropské centra, dávají teplotní odchylku pro Českou republiku jen jeden stupeň celsia. Sice už vám nemůžeme slíbit teplotní rekordy nebo teploty přes 20°C, v porovnání s dlouhodobým normálem (průměrná listopadová teplota je 2,9°C) by měl být nadprůměrný.” Nejvyšší listopadová teplota byla naměřena v Klatovech v roce 1928 a bylo to 24°C, opak se stal na Kvildě z roku 1989 a bylo to -29,1°C. Listopad má nejkratší délku slunečního svitu v roce a setkáváme se tak se dny, kdy je slunečného svitu minimum.

Jeden zmrzlý hříbek vás neotráví

Česko je národem houbařů, a jak oni říkají zdatný houbař si večeři najde v lese i v prosinci. „Do lesa se nevydávám ve chvíli, kdy jsou četné přízemní mrazíky nebo mrzne ve dvou metrech nad zemí a houby jsou přimrzlé. Právě ta přimrzlost třeba hříbkům poměrně vadí. Zmrzlé hříbky určitě poznáme, protože jsou bílé a mají měkké okraje. Začínají se v nich rozkládat bílkoviny a houbu začínají pozvolna napadat bakterie a začínají se v nich rozkládat toxické látky. Neznamená to ale, že vás otráví jeden přimrzlý řízek, musíte jich sníst hodně,” varuje Honsová.

Nutno ale říct, že houby po ránu často nevidíme ne kvůli tomu, že jsou zapadané listím, ale kvůli mlhám. Ty patří k listopadu nejvíce. „S inverzním počasím se ale můžeme potkat i v prosinci, lednu nebo únoru, záleží na tlakových útvarech, a jak jsou rozložené. Výraznou teplotní inverzi jsme ale zažili už na konci října, kdy sem pronikal velmi teplý vzduch od jihozápadu ve vyšších vrstvách atmosféry. Pokud sem během listopadu pronikne teplejší vzduch a je teplotní inverze, tak se mezi teplejším vzduchem v atmosféře a vzduchem, který se ochlazuje od zemského povrchu, začíná vytvářet nízká inverzní oblačnost, třeba mlhy,” vysvětluje meteoroložka. Jakmile tak slyšíme spojení nízké inverzní počasí, tak je dobré začít plánovat výlet na hory.

Na přelomu října a listopadu skončil hydrologický rok, tedy jaký byl uplynulý rok z pohledu srážek. „Když se podíváme na srážkové úhrny tak z celého území České republiky, nebudeme moc podprůměrný. Co se týče jednotlivých lokalit, tak tam jsou velké rozdíly. Data z Povodí Vltavy to na srážky vypadá dobře, ale průtoky tam byly malinko nižší, než odpovídá srážkám. Bylo to dáno suchem a teploty byly velmi výrazně nadprůměrné. Spousty vody se tak vypařilo,” říká Dagmar Honsová. Podcast Modré z nebe si můžete pustit na Youradio Talk.

Životní styl - další články

Doporučujeme