Barevné velikonoční dny. Co se dělalo na Škaredou středu a koho máte vyhnat z domu?

27. března 2024·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Škaredá středa, která v roce 2022 vychází na 27. března, je prostřední den pašijového předvelikonočního týdne. V domácnostech vrcholil velký jarní úklid. Proč se uklízelo právě v tento den?

Škaredá středa připomíná zradu Jidáše Iškariotského, který se tento den na Ježíše škaredil a následně ho zradil. Zároveň se říká, že pokud se bude někdo tento den mračit, zůstane mu to po všechny středy v roce. Některé výklady dokonce po celý rok. Také se pokračovalo v úklidu.

Uklízel se dvůr, samotný dům a hospodářské prostory, ale především se vymetaly komíny. Odtud také pochází označení Sazometná středa. Mimochodem čištění komínů po zimě mělo zajistit nejen jeho bezpečné fungování v další sezóně, ale také odehnat z domu zlé duchy. Podávalo se škaredé jídlo. Například bramborák, který se ale natrhal na kusy, aby nevypadal dobře, i když chutná dobře.

Celý pašijový týden vděčí za své pojmenování pašijím, což jsou biblická vyprávění, kterými si lidé připomínají utrpení Ježíše Krista. Pojem pašije je odvozen z latinského passio, což znamená právě utrpení.

Životní styl - další články

Doporučujeme