V minulém století byla homosexualita tabuizována. Nikde jste nemohli získat potřebné informace, říká odborník

16. února 2023·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Profimedia)

Dalším, kdo se svěřil, se svým příběhem lásky je pan František. Ten ale nikdy nepoznal svou pravou lásku, protože byl homosexuál. V té době se homosexualita tabuizovala. Jaký je jeho příběh a kde lidé sbírali informace o své orientaci? Podcast Láska si můžete poslechnout na platformě Youradio Talk.

Příběhy lásky nejsou vždy veselé. Důkazem toho je i pan František, který se narodil v roce 1947. Jak sám přiznává, jeho dětství moc šťastné nebylo. Trpěl epilepsií, za kterou se mu spolužáci smáli a on se jich tak raději stranil. „Dělali mi různý neplechy, já jsem pak vztekal a oni z toho měli radost. Mezi dětmi jsem moc nechodil, většinou jsem seděl doma a četl si,” vzpomíná. V době, kdy vyrůstal, byla homosexualita tabu a bylo pro něj těžké zjistit informace o své sexualitě. „Děvčata mě nezajímala, nevím proč. Nevysvětloval jsem si to, ale nevěděl jsem, proč mě zajímají kluci a ne děvčata. Toužil jsem po sexuálním zážitků, vadilo mi, když jsem o tom slyšel od ostatních kluků,” popisuje. O homosexualitě poprvé slyšel z rádia, kde se o tom zmínila hlavní postava knihy, kterou četli právě v rozhlase.

Příběh pana Františka ukazuje dobu, kdy sexuální edukace byla velmi nedostatečná a jediným zdrojem informací bylo to, co si kamarádi říkali mezi s sebou. „V té době byla jakákoliv informace o homosexualitě tabuizovaná, respektive byla k dispozici jen v odborné literatuře. Ale rozhodně nebyly v tisku nebo v jiných médiích. Poprvé to prolomily články související se sexuální revolucí a pandemie HIV,” říká k nulovým informacím Michal Pitoňák,  výzkumník v oblasti sexuality v Národního ústavu duševního zdraví. Pan František si sice koupil knížku o sexuální výchově dětí, ale ani tak se toho moc nedozvěděl. „Byl tam jen odstavec, ve kterém se psalo, aby rodiče apelovali na děti, aby se nebavili s cizími dospělými muži.” První sexuální zážitek a objevení své sexualita prožil v 17 letech.

Homosexualitu zastírali rodinným životem

Po absolvování střední školy odjel studovat do Prahy, kde bylo více uvolněnější prostředí k navazování vztahů. „Chodil jsem do lázní, kde byli většinou jen muži. Pokud byli ženatí, tak jsme se potkávali jen tam. Pokud byl svobodný, tak si mě pozval i domů. Takhle jsem postupně získával své zkušenosti,” vzpomíná pan František a dodává, že tito muži svou homosexualita zastírali rodinným životem. „Mít vztah nebylo jednoduché, oni nestáli o to mít mě natrvalo. Chtěli lovit.” I přesto se pan František zamiloval do o mnoho let staršího muže, se kterým se vídal. Když pak dotyčný zničehonic odjel, Františkovi se po něm velmi stýkalo. Zamilovával se ale často, jen mu ty vztahy nevycházely. Svou orientaci v rodině tajil, i přesto to jeho mamince a bratrovi časem došlo. Vztahy v rodině ale nebyly moc dobré, protože se o tom nikdy veřejně nebavily.

Svou osudovou lásku sice měl, ale jednalo se o muže, kterého potkával ve vestibulu metra. Nikdy ho neoslovil, vadil mu jeho účes a dodnes mu je velmi líto, že vztahu nedal šanci. „Vešel jsem do vestibulu a on na mě čekal. Zpomalil jsem a prošel jsem okolo něj. Ten samý den mi telefonoval, brečel mi do telefonu, co se stalo. Dodnes si na něj vzpomenu a lituji, že jsem mu nedal šanci. Mohl jsem mu říct, aby se nechal ostříhat, ale byl jsem zbabělec. Byla to chyba, chtělo to více odvahy,” vzpomíná pan František. Muži se seznamovali nejen v lázních či klubech, ale i na vlakovém nádraží, nejčastěji na Masarykově nádraží. „Jsou tam místa jako Schody naděje, Záchod rudý ďábel a další. Nikde se ale nepsalo o tom, kde se homosexuálové mohou seznámit, lidé si to předávali ze zkušeností. Až někdy v 90. letech začala být tato místa dokumentova,” popisuje Pitoňák. Podcast Láska si můžete poslechnout na platformě Youradio Talk.

Poslechněte si podcast Láska zde

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme