V září zasaďte, v prosinci pokvetou!

11. září 2014·Životní styl·Redakce

Astronomické léto ještě neskončilo, ale zahrádkáři už myslí na další sezonu. Právě teď je vhodná doba k nákupu typických jarních květin do záhonků i do truhlíků. Není nad mít na vánočním stole rozkvetlý krokus.

Kvetou na Vánoce

Pokud chcete mít na jaře záhonky plné narcisek, krokusů nebo tulipánů, a nebo už na Vánoce přivonět k rozkvetlým truhlíkům na stole, víme jak na to.

1. Nakoupit cibuloviny

Vyražte do zahradnictví a nakupujte právě teď. Nabídka je široká, radí na Frekvenci 1 Ivan Dvořák z Českého zahrádkářského svazu: „Cibule, které budete sázet ven, uložte na chladné místo s teplotou mezi 15-18 stupni. S jejich výsadbou je třeba počkat. Cibulky určené do truhlíků a květináčů je třeba zasadit co nejdřív.“

 2. Co zasadit

Rostlinky do truhlíků vybírejte pečlivě, a hlavně o ně nezapomínejte pečovat, i když je nemáte dennodenně na očích. K truhlíkové výsadbě se hodí hlavně krokusy a narcisy, péče o tulipány je náročnější. 

3. Kam s truhlíky

Truhlíky a květináče odložte nejlépe do sklepa s teplotou okolo šesti stupňů, a pravidelně zalévejte. V momentě, kdy se objeví první zelené špičky, přeneste květináče dovnitř. První krokusy mohou vykvést už v prosinci.

Cibuloviny na zahradě

S výsadbou cibulek do záhonků ještě počkejte. Platí jednoduché pravidlo: Čím blíž k zimě, tím lépe. Cibulky tak ochráníte před šedou plísní. Teplota země by neměla být vyšší než 6 stupňů.

Plánujte

Dobře si rozmyslete, jak má výsledek vypadat, klidně si namalujte plánek výsadby a postupujte podle něj. Buďte sám sobě zahradním architektem a vymýšlejte barevné kombinace. Nesázejte bezmyšlenkovitě, na jaře byste byli zklamáni. Do středu patří nejvyšší rostlinky, k okraji výsadby naopak nižší rostliny.

Rozkvetlý trávník

Rozkvetlé nemusí být jen záhony. Hromadou krokusů může zjara rozkvést i trávník. Ale jak se říká, něco za něco. „Trávník s cibulovinami nemůžete sekat stejně brzy jako trávníky čistě zelené, cibulky potřebují zatáhnout a nabrat sílu na další sezonu. Ladoňky nebo krokusy vypadají v jarním trávníku nádherně. S prvním pokosem ale počkejte až 14 dní po odkvětu. Pokud posekáte trávníky dřív, kytičky příští rok nevykvetou nebo budou slabé,“ dodává Ivan Dvořák.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme