VĚDCI: Chcete snížit škodlivé účinky kouření? Opalujte se!

6. června 2016·Životní styl·Redakce

Slunění může omezovat některé škodlivé účinky kouření! Vyplývá to ze švédské studie realizované na 30.000 ženách a zveřejněné na stránkách Journal of Internal Medicine.

Studie zahájená v roce 1990 zahrnovala švédské ženy ve věku od pětadvaceti do čtyřiašedesáti let a zcela jasně prokázala, že vyhýbat se slunci není dobré. Ženám, které se sluní, hrozí menší riziko kardiovaskulárních chorob a žijí déle, přesněji o 0,6 až 2,1 roku, než ty ženy, které se slunci vyhýbají. Tím to však nekončí. Slunění kompenzuje škodlivé účinky kouření. Jde o to, že kůže vystavená slunci produkuje větší množství vitaminu D!

Experti však varují, že těchto pozitivních účinků lze dosáhnout jedině tehdy, jestliže nabíráme bronz s opatrností. Slunění má totiž i svou odvrácenou stranu: jestliže se vystavujeme slunci příliš, přispívá to ke stárnutí kůže a ke vzniku kožních nádorů, jako jsou epiteliom nebo melanom. Příliš mnoho slunce tedy může vést k nemocem.

Jak se tedy máme zachovat? Všechno závisí na vlastnostech naší kůže. Lidé s tmavou pletí, kteří se na slunci nespálí, se mu mohou klidně a bez problémů vystavovat. Lidé se světlou pletí, kteří se snadno spálí, musejí dávat větší pozor a slunit se opatrně. Experti radí vyhýbat se slunci v hodinách nejsilnějšího záření, mezi 11. a 14. hodinou, vystavovat se slunci postupně, aby kůže měla možnost chránit se opálením, a používat vhodné opalovací krémy.

Životní styl - další články

Doporučujeme