Většina dětí z obezity nevyroste, problém je nutno řešit včas

25. října 2015·Životní styl·Redakce

Problémy s nadbytečnými kilogramy má v dospělosti až 78 procent obézních dětí. Rodiče by proto měli začít řešit nadbytečné kilogramy u potomků včas. Tvrdí to lékař Ondřej Nývlt, garant programu Dětská výživa.

V Česku se počet dětí s nadváhou za 20 let ztrojnásobil. Mezi dětmi od dvou do pěti let má nadváhu 5,1 procenta hochů a 5,4 procenta děvčat. Od šesti do deseti let se s nadváhou či obezitou potýká 13 procent dětí, pět procent je obézních. Ve věku 11 až 15 let je obézních 14 procent chlapců a deset procent dívek.

K nadváze u dětí přispívají genetika a nedostatek pohybu, ale i špatné stravovací návyky rodiny, přejídání, pití sladkých nápojů a trávení většiny volného času u počítačových her či sledováním televize. Kvůli nadváze z přejídání bývají děti vyčleněny z kolektivu, snižuje jim to sebevědomí. Útěchou pak jim je zase jídlo.

Dostávají se do začarovaného kruhu, z něhož vede cesta jen změnou životního stylu a rodinných návyků. Pro rostoucí dětský organismus je důležité, aby jídelníček byl pestrý a vyvážený. Při jednostranných dietách chybějí důležité živiny, vitamíny či minerální látky, hrozí také jo-jo efekt, únava, špatná nálada. Někdy je dobré poradit se s odborníkem, který může odhalit příčinu a změnit to.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme