Vítej, koťátko! Praktické rady, co dělat, když si přinesete domů nového drobečka

26. března 2023·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Shutterstock)

Jaro je symbolem nového života, což platí i co se koťat týče. Je jedno, zda si berete kotě z chovatelské stanice nebo dáte život toulavému koťátku, je nutné, abyste dodržovali pár základních zásad péče. Jaké to jsou? Prozradí deník Aha!.

Učení na kočičí záchod

V prvních týdnech po narození kočky svá koťata stimulují k vykonávání potřeby a poté po nich “uklízejí”. Je tak jasné, že během této doby koťata toaletu nepotřebují, ale zhruba po měsíci můžete začít mládě učit na záchůdek s nehrudkujícím stelivem. Jestliže doma máte dvouměsíční kotě, s tréninkem na záchod už můžete hned začít. Toaletu umístěte tak, aby ji kotě nemuselo hledat a postavte ho do ní, aby vědělo, že to je jeho místo. Při vykonávání ho chvalte, ale nesahejte na něj.

Stravu mu dodávejte opatrně

Od 4. týdne by si koťata měla zvykat na misku s čerstvou vodou a můžete také začít se zvykáním si na pevnou stravu. Koťata mají malý žaludek, proto je krmte po menších porcích, ale několikrát denně. Klidně i šestkrát. Kočka je šelma a krmivo by mělo obsahovat kvalitní živočišné bílkoviny, které pomáhají při tvorbě tkáně a svalů. Pozor ale dejte na vnitřnosti, hlavně na ty syrové. Mají sice spoustu vitamínu, ale kotě jich zvládne strávit jen minimum. Kapsičky by měly mít pokojovou teplotu.

U maminky je vždycky dobře

Jestliže to lze, neodstavujte kotě od mámy dříve než po dvou měsících. Ideální je to až ve 12 týdnu, jinak budou mít žaludeční potíže. Mateřské mléko jim dodává vitamíny, sílu a buduje jejich imunitu. Jestliže má kotě málo mateřského mléka, dokrmujte jej speciálním mlékem pro koťata. Nikdy kotě ani dospělou kočku nekrmte kravským mlékem.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Cats of Instagram (@cats_of_instagram)

Zvykání si na lidi je důležité

Jestliže chcete mít kočku, která má ráda lidi a přijde se sama i pochovat, je nutné začít včas s procesem socializace. Nejvýznamnější období je už mezi druhým a sedmým týdnem života. To jsou dny, kdy se nejlépe buduje vztah kotěte s lidmi, ale zároveň je to ještě čas, kdy je mládě u matky. Proto je velmi důležité, abyste vzali kočku z prostředí, kde se k ní chovali hezky a laskavě. Jestliže si berete kotě od venkovní kočky, navštěvujte jej často, aby si kotě zvyklo na přítomnost lidí.

Životní styl - další články

Doporučujeme