Vlády na celém světě musí drasticky omezit počet emise poškozující klima. Život na Zemi se jinak nebezpečným

6. dubna 2023·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Depositphotos)

Ač to tak venku nevypadá, máme tady jaro. Kvetoucí stromy jsou sice nádherné a máme z nich velkou radost, ale alergici jaro spíše proklínají. Kdy je nejlepší, aby chodili ven? A co říká meteoroložka Dagmar Honsová na klimatickou změnu? Podcast Modré z nebe si můžete poslechnout na platformě Youradio Talk.

Vegetační jaro letos odstartovalo velmi brzy a už v druhé polovině února byly průměrné teploty. I to byl důvod, proč velmi brzy vykvetly některé ovocné stromy. „Mrazy, které přišly, mohou přinést škody na těch ovocných stromech,” říká meteoroložka Dagmar Honsová. Podle nejnovějších studií se ukazuje, jak by měly narůstat vlny veder a sucha. Honsová sice nechce nikoho strašit, ale prý bychom se docela měli bát. „Jde o to přinést informace a pracovat s nimi. V loňském roce jsme nad západní a severozápadní v létě skloňovali jednu vlnu veder za druhou. V České republice čtyřicítky nakonec napadly, ale třeba ve Velké Británii. V současné době máme k dispozici tzv. atribuční výzkumy; to jsou výzkumy, které dovedou přenést podmínky, které nyní máme z pohledu skleníkových plynů v atmosféře a klimatické změny do podmínek, kdy by se tady neoteplovalo. Jak by to vypadalo, kdybychom tady neměly průměrný nárůst teplot o 1,1°C v porovnáním před průmyslovým obdobím. Vypadalo by to tak, že taková vlna veder, která se tady objevila loni v západní Evropě, by se tady objevila jednou za 400 let,” popisuje Honsová.

Podle ní ale nic není ztraceno. „Zpátky to ještě lze vzít, ale pokud se dostaneme na oteplení o 1,5°C, na který se můžeme dostat v následujícím desetiletí, tak bude už pozdě. Velkou roli hraje každá desetinka stupně. Mluvíme o celé planetě, ale tady v Evropě je to zvýšení jedno z nejvyšších.” Nyní nejde říct, zda nás taková vlna veder jako byla loni v Británii čeká, ale je nutné počítat s tím, že některé roky na nás udeří více a častěji. „Mezivládní panel, který se klimatickou změnou zabýval, upozorňuje na to, že vlády na celém světě musí drasticky omezit počet emise poškozující klima jinak se život na Zemi pro další generace stane nepředvídatelným a nebezpečný.

Proč nás v dubnu provází aprílové počasí?

Nyní nás ale čeká další měsíc a to duben. A jak Honsová upozorňuje, je to první měsíc, který může přinést i tropické teploty. Víc než tropy jsme ale všichni připraveni na to, že s dubnem je spojeno aprílové počasí. „Má to své fyzikální opodstatnění. Vyrovnává se nám teplota moře s teplotou nad pevninou a jednotlivé vrstvy atmosféry mají rozdílnou teplotu. V tu chvíli vzniká kupovaná oblačnost, která stojí za tím, že každou chvilku je jiné počasí,” vysvětluje meteoroložka. Alergiky ale dubnová rozmanitost a hlavně kvetoucí stromy moc nepotěší. „Nejvíce alergiků je venku hned po dešti, kdy je těch pylů nejméně. Déšť to všechno spláchne, nejhorší je větrné a suché počasí.” Podcast Modré z nebe si můžete poslechnout na platformě Youradio Talk.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme