Vypadá roztomile a něžně, ale opak je pravdou. Kočka domácí umí být divoká šelma, která miluje lov

20. února 2022·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Kočky jsou hned po psech druhými nejoblíbenějšími mazlíčky. Nicméně dovedou být i pěkně nebezpečné. Doma se najedí, ale pak vyrazí na lov. A neuteče před nimi skoro nikdo a kočka domácí je tak jedním z nejnebezpečnějších škůdců. Informaci přineslo abičko.cz

Kočky jsou v přírodě velmi obávané a na mnoha místech světa, kam byla kočka zavlečena, přivedla na pokraj vyhynutí nebo dokonce vyhubila řadu drobných obratlovců. Neloví už jenom myši, ale i rejsky nebo drobné zpěvné ptáky. Netýká se to navíc jen toulavých divokých koček, ale i koček domácí. A to i když mají pravidelný přísun potraviny a jistotu teplých pelíšků.

Na tyto kočky se zaměřila skupina vědců z britské univerzity z Exteru, které zajímalo, proč zrovna kočky loví. Kočky jsou výlučně masožravci, a tak je napadlo, že v chemicky upravované stravě jim chybí některé důležité látky, které jsou obsaženy v kořisti. Proto navázali spolupráci s majiteli koček, které své úlovky nosí domů.

View this post on Instagram

A post shared by Cats of Instagram (@cats_of_instagram)

Studovaným kočkám opatrně odstřihli hmatové vousy, které stále rostou a ukládají se v nich prvky obsažené v potravě. Chemickým rozborem vzorků vousů v laboratoři pak zjistili, jaké prvky jsou v nich zastoupeny. Stejný rozbor provedli pak u vzorky potravy, kterou byly kočky krmené a u úlovků, které nosily domů.

Po srovnání všech vzorků se ukázalo, že hmatové chloupky obsahují především látky z domácí stravy. Těch bylo 96%, kdežto ty z úlovků tvořily jen cca 4%. Ukázalo se tak, že kočky své úlovky nejedí. Neloví proto z hladu, ale jen proto, že je k tomu vede jejich přirozené lovecký pud.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Cats of Instagram (@cats_of_instagram)

Ornitologové mají jasno. Když kočky nebudou chodit ven, nebudou ptáky lovit. S tím ale někteří majitelé nesouhlasí, bojí se, že by jejich miláčci strádali. Vědci se tak snažili najít alternativy. Zkoušeli třeba, že kočka měla na obojku rolničku, na sobě výrazně barevný límec nebo zkoušeli na kočky hry, které mají jejich lov nahradit. Nejlépe fungoval výrazně barevný límec, kočka s ním ulovila zhruba o 60% méně ptáků.

Nejúčinnější metodou byla kombinaci límce, kvalitní stravy a každodenní alespoň pětiminutovou hrou. U nás se ale límce neprodávají, spokojit se tak musíme alespoň obojku s rolničkou. Obojky (i límce) jsou bezpečné, mají speciální sponu, která se rozepne, když se za ně kočka někde zachytí, takže se neoběsí.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme