Vyšší pojistný limit u povinného ručení má smysl

7. ledna 2018·Životní styl·Redakce

Do nezáviděníhodné situace se dostal Roman z Prahy. Při cestě z práce domů zavinil vážnou dopravní nehodu, při které se těžce zraněný třicetiletý muž. Po nehodě se Roman psychicky téměř zhroutil, a navíc se dozvěděl, že muži bude platit až do konce života. Jeho povinné ručení totiž s největší pravděpodobností nebude k uhrazení všech škod stačit.

Jak je to možné? Zákon o povinném ručení stanovuje minimální pojistný limit ve výši 35 milionů korun za škodu na zdraví nebo při usmrcení a 35 milionů korun za majetkové škody. Tato částka vypadá jako dost vysoká, jenomže někdy být nemusí. Vezměme si konkrétní případ Romana.

Pojišťovna zaplatí jen tolik, kolik musí

Vážně zraněný muž musel absolvovat mnoho složitých operací, a poté několik měsíců trvající rehabilitace. Přesto už nikdy nebude v pořádku. Před nehodou vydělával téměř 40 tisíc korun. Upoután na vozík je nyní odkázán na nízký invalidní důchod, který je vysoký pouze pár tisíc korun.

Neštěstí nechodí po horách! Buďte připraveni, pojistěte se ještě dnes.

Roman musí poškozenému uhradit způsobenou škodu – léčbu, rehabilitace a veškeré pomůcky a vybavení, které není hrazeno ze zdravotního pojištění, dále bolestné, trvalé následky a ušlý zisk. Poškozený má také právo požadovat dorovnání příjmu po mnoho let až do starobního důchodu. Konečná výše škod tak může dalece přesáhnout oněch 35 milionů korun, které zaplatí pojišťovna z povinného ručení. Zbytek už bude na Romanovi.

Odborníci doporučují pojistný limit alespoň 50 milionů korun

Možná si nyní říkáte, že něco takové se vám stát nemůže. Opravdu? K vážným dopravním nehodám dochází dennodenně. A nemusí jít vždy o zdraví. Stačí, když způsobíte nehodu, při které dojde ke srážce více vozidel, při které snížíte drahý náklad nebo zaviníte ekologickou škodu. Povinné ručení s vyšším pojistným limitem přitom stojí jen o pár set korun ročně více.

Porovnejte si ceny povinného ručení a najděte to nejvýhodnější.

Životní styl - další články

Doporučujeme