VÝZKUM: Roboti mohou manažery firem nahradit už do pěti let. Hrozí miliony nezaměstnaných!

28. prosince 2015·Životní styl·Redakce

Na schopnost nahrazovat v masovém měřítku lidi za roboty už dlouho poukazovaly některé studie a významní autoři i ekonomové. A manažerské práce prý budou roboti vykonávat lépe než lidé už velmi brzy!

Globální poradenská společnost se v průzkumu tázala 1700 manažerů v 17 odvětvích a zjistila, že více než 80 procent z nich tráví podstatnou část dne plánováním a koordinací, 65 procent řeší různé standardní problémy a úkoly, 52 procent monitoruje výkon podřízených a podává o tom zprávy, 45 procent analyzuje a sdílí informace. A všechny tyto úkoly prý budou za pět až deset let “inteligentní” stroje schopny vykonávat efektivněji než lidé.

Řada manažerů se už také robotizace obává. Nejvíce to platí o odvětvích elektroniky a vyspělých technologií, kde toto riziko pociťuje 50 procent manažerů. Následuje bankovnictví, letecká doprava a maloobchod, uvádějí údaje z průzkumu Accenture. 

Roboti už dělají řadu věcí lépe než lidé, jde ale zatím hlavně o manuální úkoly ve skladech nebo v zemědělství. Ale už během dvou desetiletí by roboti mohli převzít téměř polovinu pracovních míst, která nyní existují v americké ekonomice. Tvrdí to studie Oxfordské univerzity z roku 2013. Informační technologie by se tak mohly stát první novou technologií v historii, která zlikviduje podstatně více míst, než jich vytvoří. 

Životní styl - další články

Doporučujeme