VÝZKUM:Pes nebo kočka. Které zvíře nás udělá víc šťastnými?

26. února 2016·Životní styl·Redakce

Někdo miluje kočky, jiný psy. To je v pořádku. Ale které ze zvířat rozdává větší dávku štěstí? Je to pes nebo kočka? Podívejme se jim na zoubek!

Majitelé psů jsou šťastnější, než majitelé koček! To zjistili vědci z americké Manhattanville College. Tento poznatek učinili na základě hodnot vylučovaného oxytocinu u lidí. To je hormon, který se nazývá také hormonem důvěry a lásky.

Dokument BBC2 „Kočky a psi“ se zabýval fenoménem lásky našich mazlíčků k nám. A je to jasné: psi mají své majitele raději, než kočky.

Neurolog Paul Zak zkoumal sliny zvířat před a poté, co si hráli nebo se mazlili se svými lidskými parťáky.

Psi i jejich majitelé během hry produkovali během společného hraní a dovádění oxytocin. Tento hormon se vyskytuje nejčastěji mezi matkou a novorozenětem nebo u zamilovaných. Je to hormon štěstí. V našem mozku se vytváří zejména ve chvíli, kdy věnujeme zvláštní péči jiné osobě. Hladina oxytocinu stoupá také ve chvíli, kdy spatříme našeho partnera nebo děti.

Psi jsou lepšími společníky

Výsledek výzkumu? Po společném hraní a dovádění stoupla hladina oxytocinu u páníčků, ale i u jejich psů. A sice o 57,2%! To znamená, že psi se cítí tak, že se vlastně o svého pána musí starat!

Překvapivé je, že kočky sice také produkují oxytocin, ale je to pětkrát méně, nežu psů.

Studie došla také k závěru, že majitelé zvířecích mazlíčků jsou obecně v životě spokojenější. A majitelé psů jsou šťastnější, než majitelé koček. Výsledky tohoto dílčího výzkumu vycházejí z dotazníkového šetření, kterého se účastnilo 263 osob.

Co je nejdůležitější: ať už máte psa nebo kočku, jste prostě šťastnější, než lidé bez mazlíčka! Ti mají sice většinou méně rozkousaných bot nebo rozškrábaných křesel, ale ta nuda!

VIDEO: Jak nás vítá pes a jak kočka? To je rozdíl! Podívejte se

Pasivní kouření škodí i zvířatům! Nejzranitelnější jsou kočky!

Životní styl - další články

Doporučujeme