Za objevem mikrovlnky byli i český vědec a rozteklá čokoláda

8. října 2015·Životní styl·Redakce

Bez mikrovlnné trouby si dnes už většina lidí nedovede představit práci v kuchyni. Ale tušili jste, že tenhle vynález si nechal jistý americký konstruktér patentovat už před 70 lety?

Americký konstruktér Percy Spencer se během druhé světové války zabýval v jisté firmě výrobou a zdokonalováním magnetronů, což jsou elektronky, které slouží jako generátor mikrovlnného záření a které se používaly do radarů. Jednoho dne Spencer zjistil, že se mu během práce rozpustila čokoláda v kapse a tak přišel na to, že za to můžou mikrovlny, které čokoládu rozehřály.

S úspěchem provedl další experimenty s ohřevem potravin a 8. října 1945 si Spencer a jeho firma nechali vynález patentovat. V objevu mikrovlnné trouby však lze nalézt i výraznou českou stopu. Český profesor přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Augustin Žáček totiž už v roce 1924 jako první popsal princip oscilace magnetronu.

V roce 1947 firma Raytheon představila první mikrovlnnou troubu: vysoká byla 1,8 metru a vážila 340 kilogramů. Tyto první výrobky pod názvem Radarange se používaly jen v restauracích, v jídelních vozech nebo na zaoceánských parnících. Až koncem 60. let se na trhu objevily trouby, které již lépe vyhovovaly všem uživatelům a měli velikost pračky. Do dnešních rozměrů se dostaly až v 70. letech díky japonským výrobcům.

Životní styl - další články

Doporučujeme