Zajímavé odhalení. Psi, stejně jako lidé, mohou plakat štěstím

30. listopadu 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Umí psi vyjadřovat emoce? Dozajista ano, ale vypadá to, že teď ještě mnohem více, než jsem si mysleli. Psi totiž umí brečet štěstí. S tímto překvapujícím zjištění přišla japonská univerzita Azabu University. Informaci uvedl server Sciencemag.cz.

Psí oči ve skutečnosti produkují více slz, především, když se opět shledají se svým pánem. Obecně pak za zapojení slz s pozitivními emocemi stojí u psů, stejně jako u člověka, hormon oxytocin. Na tuto myšlenku přišel Takefumi Kikusui, když viděl svoji fenku pudla, jak začala slzet během kojení štěňat. Následně se výzkumníci rozhodli vyzkoušet, zda se něco podobného bude dít i u psů, když se opět setkají se svým majitelem.

Setkání s neznámým člověkem slzení nevyvolává. Hormon hraje v celém mechanismu zásadní roli. Když člověk vidí slzícího psa, vyvolá to v něm silnější a výraznější emoce. Slzy nejsou jen vedlejším efektem, ale také vytváří silnější vztah mezi psem a člověkem.

Slzící pes vyvolává v člověku podobnou reakci, jako když vidíme psa, který dělá tzv. “psí oči”. Člověk má potřebu se o dotyčného psa více starat či se o něj více zajímat. Zajímalo by nás, jaké to je, když jeden pes vidí toho druhého slzet a jaké emoce to v něm vyvolává.


Životní styl - další články

Doporučujeme