Zdravě myslet, zdravě žít: Zdraví je naše nejcennější komodita

4. listopadu 2016·Zdravě myslet, zdravě žít·Redakce

Motivační pořad Zdravě myslet, zdravě žít vám pomáhá najít cestu i cíle. Každý se může mít skvěle. Nevěříte? Poslouchejte. V rádiu nás uslyšíte od pondělí do soboty v 11:40.

Jitka: Spousta lidí se domnívá, že hrst prášků, jim zaručí dokonalé štěstí. Tenhle je na nervy, ten na tlak, po tom žlutém se dobře spí. Petruš,  co je základem „být zdravý“?

Petra: Vše je o stravě, hlavě, pohybu a odpočinku. A navíc by tyto čtyři složky by měly být v souladu a vyvážené. Což je v dnešní výbušné době velmi složité.

Jitka: To je pravda, nejdřív: „Nejezte vejce! Potom, jíst vejce denně!“ O čem to tedy je?

Petra: Co se jídla týče platí, méně je více. Když méně jíte, dostáváte do těla menší množství rizikových částek – karcinogeny a rezidua. To se týká např. i tepelné úpravy jídla.

Jitka:  Čím si ještě můžeme poškodit zdraví, a nebude to asi jen o jídle, viď Petru?

Petra: Pan Dr. Staněk mi řekl, že je špatně třeba okrajování ovoce. Z hniloby jablek do sebe cpeme patulin a ten je velmi karcinogenní!  Vše co dýcháme, čím se mažeme a postřikujeme. Jsme chodící chemické továrničky. Byli bychom dobrým základem pro mýdlo strýce Františka.

Jitka: Co ve Zdravě myslet, zdravě žít radí PK, na co se zaměřit nejdříve?

Petra: Určitě co jíme, kolik toho jíme, v jaké jsme psychické kondici. Jak jsme na tom fyzicky. A velmi důležitý je i odpočinek.

Jitka: Stačí třeba osmihodinový spánek?

Petra: Každý máme svoje nastavení doby spánku, někdo osm, jiný šest hodin. Spánek není samospásný, důležité je i umění vypnout, čas trávený s rodinou, přáteli, knížkou nebo sám se sebou. Plus aktivní odpočinek, ideálně pohyb.

Jitka: Taková zdravá podzimní procházka  v lese ještě nikomu neuškodila, lepší procházka než hrstě pilulek!

NASLYŠENOU

www.drstanek.cz

Poslechněte si

Zdravě myslet, zdravě žít - další články

Doporučujeme