ZDRAVÍ: Bylinky, ryby nebo víno: Potraviny pro zdravé srdce

22. června 2016·Životní styl·Redakce

Chcete mít zdravé srdce? Tak si kromě tlaku, nadváhy a pohybu hlídejte i jídelníček. Máme pro vás tipy na super potraviny. Pomáhají!

Bylinky

Zvykněte si používat čerstvé bylinky, kterými nahradíte sůl, cukr a tuk. Rozmarýn, oregano a tymián navíc obsahují antioxidanty.

Červené víno

Kvalitní červené víno snižuje hladinu cholesterolu a zpevňuje cévní stěny. Ale pijte s rozumem. Moc alkoholu srdci škodí. Ženy si dají jednu sklenku, muži mohou dvě. Takže si kupte kvalitní sedmičku a krásně se podělíte.

Mořské ryby

Vsaďte na čerstvého lososa. Obsahuje omega-3 mastné kyseliny, snižuje množství tuků v krvi a omezuje zánětlivé pochody. Pokud vám losos nechutná, dejte si tuňáka. Zkuste ryby zařadit na jídelníček alespoň 1x týdně.

Panenský olivový olej

Olivový olej, zejména ten zastudena lisovaný, je plný antioxidantů. Pomáhá chránit cévy před poškozením. Je zdravější, než máslo. Zkuste si třeba pokapat dobrý chléb olejem!

Vlašáky a mandle

Denně si dopřejte hrstičku ořechů nebo mandlí. Omezují záněty, snižují cholesterol a mění škodlivé tuky na zdravější nenasycené mastné kyseliny.

Mangold

Tmavě zelené listy jsou plné hořčíku a draslíku. Ty pomáhají udržovat krevní tlak v normálu. Obsahují i vitamín A a vlákninu.

ZDRAVÍ: Sedm věcí, které byste měli vědět o nebezpečí vnitřního tuku!

ZDRAVÍ: Naučte se naslouchat svému tělu. Nemluví s vámi zbytečně!

 

Životní styl - další články

Doporučujeme