ZDRAVÍ: Pozor na studené nohy! Možná signalizují onemocnění

5. května 2016·Životní styl·Redakce

Studí vás neustále nohy a ruce? Chodíte do postele v teplých ponožkách a ruce máte jako dva kusy ledu i v parném dni? Pokud odpovídáte ANO, varujeme vás!

Studené nohy nebo ruce mohou totiž signalizovat i závažnou chorobu, například cukrovku nebo poruchu štítné žlázy.

Možná i vy patříte k lidem, kterým nohy a ruce neohřejí ani jarní sluneční paprsky. Pozor na možná onemocnění. Která to jsou nejčastěji?

Cukrovka

Cukrovka je metabolické onemocnění, pro které je charakteristická zvýšená hladina cukru v krvi (glykemie). Cukrovka se musí léčit léky nebo udržovat dietou, aby nedocházelo k poškození cév a nervů. Neléčená způsobuje špatné prokrvení končetin a to vede k pocitu studených nohou nebo rukou. Pokud k tomu občas cítíte i mravenčení nebo máte snížené vnímání bolesti, obraťte se raději na svého lékaře a nechte se otestovat. 

Špatné prokrvování

Už jste slyšeli o Raynaudově nemoci? Při ní dochází k náhlému zúžení malých tepen, které zásobují prsty krví. Nedostatečný přívod krve a kyslíku způsobuje blednutí kůže a bolest. Takový stav může trvat i několik minut, než se cévy opět rozšíří, což vede k překrvení. Kůže pak naopak zčervená, zejména konečky prstů. Příčiny nejsou zatím známy, jen fakt, že touto chorobou trpí více ženy. Může se jednat o důsledek potlačovaného stresu.

Porucha štítné žlázy

Hypotyreóza je snížená funkce štítné žlázy. Hormony štítné žlázy tyroxin a trijodtyronin jsou důležitého řízení našeho energetického metabolismu. Snížená tvorba těchto hormonů má negativní vliv na udržování správné tělesné teploty. Pacienti s touto nemocí jsou často zimomřiví a trpí často pocitem studených nohou a rukou. 

Nezapomínejte na to, že navštívit lékaře není ostuda!

 

ZDRAVÍ: Co nejvíc ohrožuje náš život? Žebříček podle lékařů

ZDRAVÍ: Sedm největších mýtů o bulce v prsu!

ZDRAVÍ: Sedm věcí, které byste měli vědět o nebezpečí vnitřního tuku!

Životní styl - další články

Doporučujeme