Ženy, muži a mzdy. Je platová nerovnost mezi muži a ženami legální?

25. ledna 2015·Životní styl·Redakce

Ačkoliv žijeme v demokratické zemi, kde by si lidé měli být rovni, stále dochází k situaci, kdy existují rozdíly v platech mužů a žen. Důvodů, proč tomu tak je, existuje několik a pojednávat o nich bude právě následující článek.

Jak je možné, že si zdravotní sestra vydělá méně, než zdravotní technik, přestože se jedná o bývalé spolužáky, kteří nyní společně nastoupili do svého prvního zaměstnání? A proč je plat manažera vyšší než plat jeho kolegyně, přestože oba pracují ve stejné firmě a mají stejné povinnosti? Odpověď na obě otázky je stejná: protože muži a ženy si stále nejsou rovni, co platů se týče.

Rozdíly v platech mužů a žen jsou jedním z projevů diskriminace a nerovnosti na trhu práce. Tato diskriminace se obrací především proti ženám. Nejen v České republice bohužel stále existuje platová nerovnost mužů a žen. V zemích Evropské unie se platové ohodnocení žen a mužů liší asi o 16 %, v České republice vydělávají ženy ve srovnání s muži v průměru o 22 % méně.

Je pravda, že v mnoha případech mají ženy nižší příjmy zkrátka proto, že pracují na méně kvalifikovaných pozicích, na částečný úvazek (protože se musí starat o domácnost a děti) nebo v oblastech, ve kterých platy nejsou tak vysoké (např. ve školství).

Samozřejmě, že není v pořádku to, že pokud je nějaká práce považována za „ženskou“ (např. učitelka v mateřské škole), je většinou oceňována méně než takzvaná „mužská práce“. Alarmující je především fakt, že ženy mají nižší platy i tehdy, vykonávají-li při stejné kvalifikaci i praxi tutéž práci jako jejich mužští kolegové.

Zaměstnavatelé se mnohdy mylně domnívají, že ženská práce má nižší hodnotu nebo že ženy neplní tzv. funkci „živitele rodiny“ a vyšší plat prostě nepotřebují. Ve skutečnosti však stále přibývá matek samoživitelek a i v rodinách, kde partneři žijí pohromadě ve společné domácnosti, je většinou plat ženy nepostradatelnou součástí rodinného rozpočtu.

Odstranit platové nerovnosti by mělo být pro demokratickou společnost naprostou prioritou. Pokud totiž ženy přestanou být diskriminovány kvůli platům, nejenže budeme všichni žít ve spravedlivějším světě, ale zároveň se tím sníží i chudoba žen. Ačkoliv si to totiž mnohdy neuvědomujeme, tak nižší platy automaticky znamenají i nižší důchody a pro starší ženy mnohdy velké finanční problémy.

Chcete se pokusit o změnu?

6. ročník konference Equal Pay Day, který je letos na téma „Ženy sobě“, vám může pomoci. Najděte si mentorku, která vám poradí. Mentoring je zdarma.

Článek je součástí projektu Pro Fair Play.
Projekt podpořila Nadace Open Society Fund Praha z programu Dejme (že)nám šanci, který je financován z Norských fondů.

Životní styl - další články

Doporučujeme