Zima je pro zvířata velmi náročná. Jak předejít tomu, aby se vašim mazlíčkům něco stalo?

10. ledna 2022·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Zima s sebou přináší spoustu problémů, co se domácích zvířat týče. A nemusí se to vždy týkat jen počasí, psi a kočky mohou ohrožovat třeba i různí paraziti nebo nemoci. Majitelé o nich navíc nemusí ani vědět. I informacemi přišel web Idnes.cz.

Vycházet před setměním

Nejlepší by bylo, kdybyste se svým miláčkem vycházeli ven před setměním. Jenže v zimě se brzo stmívá, a když přijdete z práce večer, nemáte moc na výběr. Důležité je, že byste oba dva měli být vidět. Tudíž nezapomínejte na reflexní obojky a oblečení, přidat můžete i blikající světýlka.

Pozor na parazity

Myslíte si, že klíšťata a blechy mohou vaše mazlíčky ohrožovat jen, když je teplo? Tak to jste na omylu, paraziti hrozí i v zimně. Může za to globální oteplování, díky kterému jsou schopni přežívat i v horším počasí. Způsobují onemocnění jako třeba lymská borelióza, klíšťová encefalitida nebo smrtelná babezuóza, která mohou být pro zvířata fatální. Nejlepší prevencí je použití antiparazitální ochrany po celý rok.

View this post on Instagram

A post shared by DOGS 🐶 (@insta_dog)

Zrádná nemrznoucí směs

Nejhorší chemikálií pro zvířata je nemrznoucí směs, kterou má u sebe každý řidič. Dávejte proto pozor, aby směs nevytékala z chladičů, ideální je, když zvíře nebude vůbec běhat okolo aut. Mazlíčkům hodně voní a chutná jim, hlavně kočkám. I relativně malé množství ale může poškodit ledviny a může způsobit dokonce i smrt. První příznaky jsou zvracení, deprese, záchvaty, problémy s dýcháním a zhoršená koordinace. Zvíře může působit jako opilé, ideální je ihned zamířit k veterináři.

Čokoláda chutná lidem, ale ne zvířatům

Čokoláda je pro psy jedovatá, protože obsahuje theobromin. Množství se liší podle druhu, nejvíce ho najdeme v té hořké a látka postihuje hlavně srdce, centrální nervový systém a ledviny. Příznaky se mohou objevit až za 24 hodin, pejsek začne zvracet, bude mít průjem, zhoršenou koordinaci a zvýšenou srdeční frekvenci. Jestliže si něčeho takového všimnete, neváhejte a vyhledejte veterináře.

Pohyb je důležitý i v zimě

Když venku mrzne, jediné co se nám chce, je procházet se dlouho venku. Jenže kratší procházky mohou vést k tloustnutí, proto sledujte hmotnost a příjem stravy vašich mazlíčků. Dodržujte doporučené dávkování a vyhýbejte se pamlskům. Vymyslete program doma, který zabaví vás i vaše mazlíčky.

Svetříky vám pomohou

Starší a vyhublejší zvířata cítí chlad o něco víc než ty ostatní zvířata, proto jim určitě pořiďte obleček do zimy. Zároveň pejska doma pořádně vysušte, abyste se vyhnuli jeho prochladnutí, vyberte mu místo na spaní v teplejší místnosti. Pokud je zvíře venku, ujistěte se, zda do jeho boudy nezatéká a dejte mu do ní deku navíc.

View this post on Instagram

A post shared by Cats of Instagram (@cats_of_instagram)

Životní styl - další články

Doporučujeme