Skoncujte s nadměrným pocením! Přírodní pomoc a babské rady

13. listopadu 2019·Články·Redakce

shutterstock

To, že se potíme, je v pořádku, jde o fyziologický proces, který je nutný. Jde o míru, kterou by normální vylučování potu nemělo přesáhnout. Pro někoho se z přirozeného ochlazování těla stává celoživotní problém, se kterým si neví rady. Jaká je hranice mezi vylučováním potu a zdravotním problémem?

Potních žláz má člověk více jak dva a půl miliónu. Denně vypotíme až půl litru vody. V letních měsících až desetkrát tolik a procento samozřejmě stoupá při velké fyzické zátěži či tělesné hmotnosti. Nadměrné pocení se nazývá hyperhidróza a lidé, kteří jí trpí, se potí až pětkrát více.

Nadměrné pocení můžeme zdědit nebo během života získat, například vlivem různých chorob – cukrovky či psychiatrickým nebo neurologickým onemocněním. Je také důsledkem stresu, obezity nebo nesprávně fungující štítné žlázy.

Antiperspirant a deodorant
Antiperspirant je proti vylučování potu a neměli by se používat denně. Deodoranty slouží pouze k překrytí pachu potu, ale jeho tvorbě nebrání.

Problémem u lidí, kteří trpí nadměrným pocením, se může stát už jen podání ruky, která je mokrá. Jde i o nemožnost nosit cokoliv se nám zlíbí, určité materiály nejen že pocení odporují, ale koláče potu jsou na nich vidět více než na jiných. Mrkněte do špajzu nebo na zahrádku, tam je plno přírodních léků!

Co pomáhá?

  • Čaj ze šalvěje – stahuje potní žlázy, není ale vhodný pro těhotné a děti
  • Soda a teatree olej – smíchejte sodu s trochou tekutého deodorantu a přidejte pár kapek oleje, směsí pak potřete místa, kde se nejvíce potíte
  • Voda s citrónem – kombinace výborná jak na vnitřní, tak na vnější používání. A funguje!
  • Vodka – kdo nyní zajásal, toho musíme zklamat, nejde o pití vodky, ale o její smíchání s vodou v poměru 1:2, tekutinou si pak potírejte podpaží a uvidíte ten rozdíl
  • Jablečný ocet – denně vypijte sklenici vody s pár lžičkami octu
  • Chmel – speciálně upravený ve formě deodorantu zabraňuje pocení i zápachu

Články - další články

Doporučujeme