Do pátrání po Míše (12) se zapojili Němci. Ztracenou dívku hledá speciálně trénovaný pes

20. ledna 2017·Zprávy·Redakce

Do pátrání po pohřešované Michaele Patricii Muzikářové z Ústí nad Labem se dnes zapojil speciálně vycvičený pes saské policie. Zvíře má zkušenosti z řady kriminálních kauz z Německa, řekl ČTK psovod Jörg Kempe. Dvanáctiletá školačka je nezvěstná už desátý den.

“Když se ztratí dvanáctileté dítě, tak je potřeba vyčerpat veškeré možnosti při pátrání. A tím, že máme s naším psem velké zkušenosti, tak jsme chtěli nabídnout pomoc,” vysvětlil Kempe ČTK důvod, proč se sedmiletou fenou Hippie přijel.

Okolí bydliště dívky už dříve opakovaně prohledávali psi policistů a hasičů, žádnou konkrétní stopu ale nenašli. Podle Kempeho ale šance na zachycení pachových stop i po více než týdnu existuje. “Ta šance je velká, protože jsme měli úspěch u pachových stop, které byly staré několik týdnů nebo i měsíců. Pes je speciální v tom, že se zaměřuje na ten jeden jediný konkrétní pach. Je vycvičen na to, že jde jen po jedné pachové stopě,” doplnil Kempe.

Pes podle Kempeho byl u řady případů v Německu a v Polsku. Jedním z nich byla kauze šestiletého chlapce, který zmizel v roce 2015 nedaleko Berlína. Dítě se stalo obětí násilného činu.

Kdy Michaela zmizela?

Podle krajské policejní mluvčí Veroniky Hyšplerové budou práci se psem kriminalisté vyhodnocovat. Policie po dívce pátrá zatím neúspěšně. Na pátrání po dvanáctileté školačce pracuje speciální tým krajských kriminalistů, který čítá dvě desítky lidí. Kriminalisté ale stále nevědí, kdy přesně a jak dívka zmizela. O pomoc policie opakovaně žádá veřejnost. “Do současné doby jsme na speciální call centrum přijali asi 130 poznatků, všechny prověřujeme,” doplnila Hyšplerová.

Policie už dříve řekla, že dívka zmizela pravděpodobně 11. ledna, kdy nepřišla do školy. Její matka nahlásila pohřešování tentýž den vpodvečer. Ráno kolem 5:00 odcházela do práce, dívku ale nekontrolovala. Dívčin telefon byl naposledy aktivní 10. ledna večer.

Policie vyhlásila pátrání po dívce v kategorii Dítě v ohrožení, což je Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech. Funguje jako systém včasného varování v případech, kdy může být v ohrožení život nebo zdraví pohřešovaného dítěte. Jeho cílem je především zrychlit pátrání a předávání informací. Po dívce se pátrá nejen v Česku, ale i v zahraničí.

Michaela Patricia Muzikářová je asi 155 až 160 centimetrů vysoká, hubené postavy. Má lehce zvlněné hnědé vlasy na ramena, má šedé oči a nosí brýle s fialovými obroučkami. V době odchodu z domova měla na sobě pravděpodobně prošívaný kabát ke kolenům a tmavé kozačky s bílou kožešinkou. S sebou měla růžový školní batoh značky Nike.

Zprávy - další články

Doporučujeme