10 věcí, které potřebujete vědět o revolučním iPhonu X. Kolik stojí a co umí?

13. září 2017·Zprávy·Karolína Stránská

iPhone X (AP Photo/Marcio Jose Sanchez)

Apple během úterního večera představil celou řadu hardwarových novinek v čele s iPhonem X, který má shlukovat 10 let vývoje chytrých telefonů. Společnost Apple se nebála svůj dosud nejlépe vybavený produkt označit za revoluční zařízení plné inovací a těch nejšpičkovějších technologií. 

Co byste měli o události tohoto podzimu vědět?

X se nevyslovuje jako X

Zaprvé, “X” v názvu telefonu se bude vyslovovat jako “deset”, ne jako “x”, alespoň to tvrdili zástupci společnosti Apple na pódiu při představování modelu.

Sklo, kam se podíváte

Nový iPhone X bude pokryt sklem na přední i zadní straně. Pokud se obáváte, že se vám při prvním pádu roztříští, Apple zdůraznil, že se jedná o nejodolnější sklo, které kdy bylo při výrobě smartphonu použito.

Displej od kraje ke kraji

5,8” displej zabere celou přední stranu s malou výjimkou stříbrného úseku pro fotoaparát.

Žádné domovské tlačítko

Jak dosáhnout kompletní hladkosti displeje? Domovské tlačítko na novém modelu nečekejte. Místo něj mohou uživatelé poklepat na displej, aby se dostali na plochu či do seznamu aplikací.

Rozpoznávání obličeje

Předchozí telefony vás nechaly odemknout zařízení otiskem prstu, iPhone X přichází s inovací: displej odemknete skrze sken obličeje.

Animoji

Bylo vám posledních pár měsíců smutno, že nemůžete kamarádovi poslat animovanou pandu jako smajlíka? Nemusíte nadále truchlit. Nová funkce Animoji vám to umožní.

Delší výdrž baterie

Nejnovější verze telefonu by měla vydržet o dvě hodiny déle než jeho předchůdce.

Méně barevných variant

iPhone X bude k dostání pouze ve dvou barvách, stříbrné a šedé. iPhone 8 bude navíc nabízen ve zlaté.

Sbohem, dráty

Apple použil u iPhonu X stejnou technologii bezdrátového nabíjení jako v případě osmiček. Všechny navíc podporují rychlé nabíjení.

Uvedení na trh

Zatímco osmičky půjdou do prodeje již tento měsíc, “desítku” bude možné v Česku předobjednat 27. října, což je stejný termín jako na světových trzích. To platí i pro zahájení prodeje 3. listopadu.

Při pohledu na částku se možná mnohým protočí panenky, neboť Apple, alespoň v Česku, svou cenovou hranici neustále posouvá. Základní verze s pamětí 64 GB bude u nás stát 29 990 korun včetně daně. Verze s pamětí 256 GB potom vyjde na 34 490 korun. Pokud ale nechcete za telefon utratit víc, než je v Česku průměrný plat, zaujmout by vás mohl například novému iPhonu konkurenční chytrý mobil Samsung Galaxy S8. Kromě toho, že mají oba rivalové poměrně mnoho společného, Samsung Galaxy S8 v Česku pořídíte od 16 450 korun.

Zprávy - další články

Doporučujeme