3 studentky vymyslely brčko proti znásilnění: Odhalí drogy v pití

12. srpna 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Twitter

Tři středoškolačky přišly s revolučním návrhem, jak bojovat proti znásilnění. Vymyslely brčko se speciálními proužky, které detekuje nejběžnější typy drog ve vašem pití a upozorní vás na ně změnou barvy. Jednoduchá věcička by tak mohla předcházet napadením, kdy útočník svou oběť nejprve omámí.

Teprve v současné době vychází pomalu ale jistě na povrch, jak časté jsou sexuální útoky a obtěžování. Jen v České republice je každý den oficiálně registrováno jedno až dvě znásilnění. Předpokládá se přitom, že je tento trestný čin oběťmi oznamován jen v 8 % případů. V případě, že k němu dojde v rámci rodinných či partnerských vztahů, je procento ohlášení ještě nižší. Podle odborníků dosahuje zhruba 3 %.

Překvapivě často k sexuálním útokům dochází také na prvních schůzkách. Oblíbenou metodou sexuálních násilníků je svou oběť omámit nějakým přípravkem, který jí nepozorovaně vhodí do pití. A právě na tuto otřesnou praktiku vymyslely tři středoškolačky z Floridy geniální odpověď.

Victoria Roca, Susana Cappello a Carolina Baigorri ze střední školy Gulliver Preparatory School v Miami společně vymyslely brčko, které je zároveň jakýmsi chemickým testem. Na brčku najdete dva proužky, které na určité látky reagují změnou barvy.

Odhalí tak stopy nejpoužívanějších drog, jako jsou třeba ketamin, rohypnol či kyselinu gama-hydroxymáselnou. Jakmile brčko zmodrá, víte, že drink rozhodně nemáte pít.

Původně prý dívky zvažovaly zasadit test do nějakého šperku. Nakonec se však rozhodly pro brčka. Jsou levná, snadno přenosná a ve většině barů, klubů či univerzitních spolků na ně narazíte. Místo klasických brček by na těchto místech mohly být k dostání tato speciálně upravená a ženy a dívky by hned věděly, jestli jsou skutečně v bezpečí.

Mladé vynálezkyně připouštějí, že je jim jasné, že prosté brčko znásilnění nezastaví. Doufají ale, že pomůže zabránit některým nepříjemným případům, které by po nevědomém požití drog mohly nastat.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme