Absolventů je málo, technické firmy lákají už i studenty. Chybí až 440 tisíc lidí

1. dubna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto.

Firmy při nedostatku absolventů technických fakult stále častěji lákají už studenty těchto oborů. Někteří pak kvůli brigádám v podnicích zanedbávají výuku, řekl ČTK bývalý děkan Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) Jan Horejc.

“Když nejsou absolventi, tak firmy sahají po studentech,” uvedl. Už od třetího ročníku podle něj nastupují na brigády, kde si je firmy vyzkoušejí a když je student dobrý, tak si ho ohlídají.To se firmám vyplácí, ale bohužel pak (studenti) nechodí na výuku,” řekl Horejc.

V budoucnosti bude podle něj třeba méně inženýrů, ale kvalitnějších. “Digitalizace klade nové nároky na studenty a větší spolupráci pracovišť uvnitř univerzity. Dnešní studenti toho musí umět o třetinu až polovinu více, než jsme museli umět my, a do budoucna to ještě přibude. Proto je důležité, aby byli ve škole,” míní bývalý děkan.

Podle Petra Břicháčka, organizátora veletrhu pracovních příležitostí při ZČU, jedné z největších českých burz práce, se firmy snaží studenty získat už od druhých ročníků. “Nabízejí jim podporu při studiu, spolupráci při bakalářských a diplomových pracích,” uvedl.

Řada podniků už netrvá na technickém vzdělání, ale jsou připraveny vychovat si absolventy napříč obory. Podle Věry Ulipové z firmy Kermi Stříbro, výrobce radiátorů, dnešní absolventi přesně ví, co chtějí, a jakou cenu mají.

I když se stále hodně lidí hlásí na humanitní obory, poptávka po technickém vzdělávání se podle Horejce zvyšuje. Jenže vysoké školy ji neumí uspokojit, míní Horejc. Dodal, že poté, co se zjistilo, že scházejí stovky sester a praktických lékařů, šel ministr zdravotnictví za ministrem školství a lékařské fakulty přijaly o 15 procent více studentů.“To se ještě v technice nikdy nestalo, přitom se úředně ví, že schází 140.000 techniků a neúředně 440.000. A nikdo s tím nic nedělá,”uvedl.

Názory rodičů i dětí už se trochu mění. “Chodíme v rámci propagace na střední školy. Dřív to byla na gymnáziu slavnostní návštěva, dnes část gymnazistů zvažuje, že by šla na techniku. Vidí, že strojaři mají slušné uplatnění a rostou jim platy,” uvedl. Loni fakulta přijala do 1. ročníku 280 studentů, ale před 15 lety 500.

Podle Horejce by bylo motivací školné. “Výška školného by byla podle zájmu o obory. Pokud by byli studenti strojařiny nedostatkoví, měli by ho nízké,” řekl. Kdyby měl obor desetinásobný převis poptávky, platil by student třeba pětkrát tolik, dodal bývalý děkan.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme