Američané spolu s Francouzi a Brity zaútočili na Sýrii. Hrad útok odsoudil

14. dubna 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Spojené státy, Británie a Francie podnikly v noci na sobotu koordinovaný vojenský úder na cíle v Sýrii. Je to reakce na týden starý chemický útok proti civilnímu obyvatelstvu v Dúmá, který si vyžádal desítky obětí. Barbarský čin přičítá Západ syrskému vládnoucímu režimu.

Všechny tři země bojují proti barbarství, upozornil americký prezident Donald Trump s odkazem na týden starý chemický útok s desítkami mrtvých, který Západ přičítá syrskému vládnoucímu režimu.

Chemický útok byl podle americké hlavy státu “významnou eskalací v používání chemických zbraní tímto velmi strašným režimem”. Prezident USA zdůraznil, že je připraven v útocích pokračovat, dokud Sýrie neustane v používání chemických zbraní.

Chemické zbraně nelze tolerovat

Nejsou to činy jednoho člověka. Jsou to místo toho zločiny jednoho monstra,” prohlásil Trump. “Účelem naší akce je vytvořit pevný odrazující prostředek proti výrobě, šíření a používání chemických zbraní,” řekl Trump.

Britská premiérka Theresa Mayová potvrdila, že vydala povolení britským silám v zahraničí k koordinovaným a cíleným úderům s cílem omezit chemické kapacity syrského vládnoucího režimu. Ve svém prohlášení uvedla, že rozhodnutí použít sílu se jí nepřijímalo lehce. “Učinila jsem tak, protože soudím, že tato akce je v britském národním zájmu,” upozornila. “Nemůžeme dovolit, aby se používání chemických zbraní se stalo normální uvnitř Sýrie, v ulicích Spojeného království nebo kdekoli jinde na světě,” dodala.

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes také posléze oznámil, že nařídil vojenský zásah proti Sýrii společně se Spojenými státy a Británií. Řekl, že útok se omezil na zařízení chemických zbraní v Sýrii. “Nemůžeme tolerovat opakované používání chemických zbraní, což představuje bezprostřední nebezpečí pro syrský lid a naši kolektivní bezpečnost,” uvedl v prohlášení.

Útok mimo Ruska odsoudil i Pražský hrad

Ruský velvyslanec ve Washingtonu Anatolij Antonov označil vojenský zásah Západu proti Sýrii jako urážku ruského prezidenta Vladimira Putina.

“Upozorňovali jsme, že taková akce bude mít svoje důsledky,” uvedl diplomat ve svém prohlášení. “Naše varování byla ale ignorována,” dodal. Ruské ministerstvo obrany prohlásilo, že jejich protivzdušná obrana se nijak nepodílela na zastavení amerického raketového útoku proti Sýrii. “Žádná z řízených střel vypálených Spojenými státy a jejich spojenci nevstoupila do zóny ruské letecké obrany v okolí Tartúsu a Hmímímu,” stojí v prohlášení ruské armády.

Útok proti Sýrii odsoudil i český prezident Miloš Zeman. Vojenské řešení situace by podle Hradu mělo být až poslední možností. Na twitteru to uvedl mluvčí českého prezidenta Miloše Zemana Jiřího Ovčáček po nočním útoku USA, Británie a Francie na Sýrii.

“Vojenské řešení je vždy až to poslední,” prohlásil mluvčí Zemana.

Na svém dalším twitterovém účtu Ovčáček osočil novináře, že válku chtěli. “Nadšení čeští novináři, neziskovkáři a pražskokavárníci prý už brzy vyrazí do první linie v Sýrii. Stále ale hledají velitele. Nějaký tip?” napsal. Již ve čtvrtek uvedl, že se novináři při představě války “slastně olizují” a měli by být posláni do první linie.

Česko podporuje přísné potrestání pachatelů chemického útoku

Česká diplomacie však vnímá noční útok USA, Británie a Francie v Sýrii jako jasný vzkaz tomu, kdo by chtěl pokračovat v chemických útocích.

Česká republika v minulých dnech ostře odsoudila barbarský útok proti civilnímu obyvatelstvu v Dúmá a vyzvala k jeho okamžitému a nezávislému vyšetření. Dnešní vojenský zásah USA a spojenců vnímáme jednoznačně jako jasný vzkaz komukoli, kdo by chtěl v chemických útocích v Sýrii pokračovat,” uvedlo ministerstvo zahraničí.

Česká republika vystupovala a vždy bude vystupovat zásadně proti jakémukoliv použití chemických zbraní. Plně podporujeme činnost Nezávislé mezinárodní vyšetřovací komise k Sýrii a mezinárodních mechanismů k vyšetření útoků chemickými zbraněmi, stejně jako přísné potrestání pachatelů,” napsala diplomacie v prohlášení.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme