Filip Matějka: Smlouva pro Česko zjednodušuje ekonomická témata pro širokou veřejnost

24. dubna 2024·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Filip Matějka. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl ekonom z Univerzity Karlovy Filip Matějka. V rozhovoru jsme se zaměřili na důchodovou reformu a nový projekt Smlouva pro Česko, který má zjednodušit ekonomiku a udělat ji srozumitelnější pro občany.

Mediální dům Czech News Center se ve středu rozhodl spustit webovou stránku, která se jmenuje Smlouva pro Česko, a právě Matějka se svým týmem je jejím zakladatelem. Důvodem pro založení webu byl impulz ze strany hlavní ekonomky Lenky Zlámalové. Cílem bylo mít tu něco, co nám v ekonomických diskusích pomůže zaměřit se na to nejdůležitější věci. „Přijde nám, že ekonomické diskuse – ať už na téma konsolidačního balíčku či důchodů – bývají strašně rozdrobené. Bavíme se o různých podtématech, nakonec tomu nerozumíme ani my ekonomové. Tak by bylo fajn si to zjednodušit a zaměřit se na to nejdůležitější,“ popsal ekonom v úvodu rozhovoru.

Je dobré ekonomická témata zjednodušit pro širokou veřejnost

Ambicí webu je tedy formulovat novou společenskou smlouvu o klíčových ekonomických tématech. Právě v tuto chvíli jsou to zejména důchody. V pondělí opoziční hnutí ANO nedorazilo na pokračování schůzky, které se měl zúčastnit prezident Petr Pavel a zástupci koalice. Hlavně ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. „Snaží se vylepšit zajištění na stáří… Chceme mít větší jistotu. A abychom ji měli, musíme vědět, co se stane,sdělil ekonom s tím, že se nejedná o ústavní zákon, takže je velice pravděpodobné, že s ním každá vláda bude nějakým způsobem hýbat.Když nedorazí, je to, jako by řekli, že si to potom udělají úplně jinak.“ Tudíž občané vlastně netuší, co bude.

Jak se ideálně připravit na důchod?

První kalkulačka, která je na webu Smlouva pro Česko dostupná, je o tom, že si uživatel nastaví, kdy by chtěl odcházet do důchodu, jak veliký důchod by chtěl brát a z výsledku se dozví, o kolik více či méně by měl platit na daních. Jak se tedy ideálně připravit na stáří? „Průběžný systém je nastavený tak, že peníze budeme dostávat z budoucích daní, ale můžeme se zajistit i tak, že si budeme spořit,“ řekl ekonom Filip Matějka s tím, že je dobré investovat například do koupi nemovitosti, nebo si odkládat peníze na spořící účet.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme