Kvůli zprávě OLAF byla podána stížnost u evropského soudu, řekl Babiš po obědě v Lánech

2. ledna 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Premiér Andrej Babiš (vpravo) při setkání s novináři na zámku v Lánech, kde 2. ledna u příležitosti začátku nového roku poobědval spolu se svou manželkou Monikou s prezidentem Milošem Zemanem a jeho chotí Ivanou.

Společnost Agrofert podala stížnost k evropskému ombudsmanovi a k Soudnímu dvoru EU kvůli vyšetřování poskytnutí evropské dotace pro farmu Čapí hnízdo, které vedl Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Novinářům to řekl bývalý majitel Agrofertu a současný premiér Andrej Babiš (ANO) po návštěvě u prezidenta Miloše Zemana v Lánech.

Babiše kvůli padesátimilionové dotaci pro Čapí hnízdo obvinila česká policie a žádá o jeho vydání Sněmovnu. Babiš uvedl, že závěrečnou zprávu OLAF z vyšetřování nečetl. Úřad dokument před Vánoci poskytl českému ministerstvu financí a premiér předpokládá, že materiál dostane i Agrofert, který se k ní podle něj poté vyjádří. Řekl také, že podle informací ze společnosti, kterou loni převedl do svěřenského fondu, bylo vyšetřování ze strany OLAF nestandardní.

“Tu zprávu nemám, nečetl jsem ji, ani ji číst nebudu. Pokud tu zprávu moje bývalá firma obdrží, předpokládám, že se k tomu vyjádří. Podle informací mé bývalé firmy, vyšetřování proběhlo velice nestandardně, byla tedy podána stížnost evropskému ombudsmanovi. Zároveň byla podána žaloba k evropskému soudnímu dvoru,” sdělil premiér novinářům po obědě s prezidentem Zemanem. Podrobněji se k průběhu vyšetřování ani k tomu, co považuje za nestandardní, nevyjádřil.

Kritizoval také postup ROP Střední Čechy, který o udělení dotace pro Čapí hnízdo rozhodl. “Bylo by dobré, kdyby se konečně někdo zeptal ROP, proč tu dotaci přidělil,” řekl. Odmítl také tvrzení, že byla padesátimilionová dotace ukradena. “Určitě nikdo nic neukradl. Těch 50 milionů je ve farmě, nebyla žádná korupce,” řekl premiér.

Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka ČTK řekl, že stížnost podaná k evropským orgánům není reakce na závěrečnou zprávu OLAF, ale že ji koncern podal před několika měsíci ještě v době vyšetřování. “Šlo o to, že jsme dlouhodobě shledávali postup OLAF jako velmi neprofesionální. Nebyli nám schopni říct, co šetří, v jakém období. Nebylo nám umožněno nahlédnout do spisu. Pokud oni mají nějaké důkazy, tak jsme s těmi důkazy neměli možnost být seznámeni,” řekl Hanzelka.

“Připadá nám velmi podivné, že OLAF nepočkal na rozhodnutí evropského soudního dvoru, nepočkal na stanovisko evropské ombudsmanky, a přesto nějaké stanovisko vydal,” doplnil Hanzelka. Řekl také, že holding dosud závěrečnou zprávu z vyšetřování nedostal.

O prezidentské volbě se politici při obědě, na kterém byly také jejich manželky, podle Babiše nebavili. Hnutí ANO zatím nevyslovilo žádnému z devíti kandidátů podporu, řada představitelů strany má ale blízko právě k Zemanovi. Ten opakovaně Babiše v posledních měsících podporoval. Jmenoval ho premiérem a slíbil, že mu dá i druhou možnost na sestavení vlády, pokud v prvním případě neuspěje. Zastal se ho také třeba v kauze Čapího hnízda.

Zeman již dříve avizoval, že Babišův kabinet přijde do Sněmovny při jednání o důvěře podpořit. Dnes podle premiéra svůj úmysl potvrdil. Babiš řekl, že Zeman vtipkoval, že poslance požádá, aby vyslovili vládě nedůvěru. Z vyjádření prezidenta pochopil, že bude iniciovat další politická jednání. Babiše zároveň vyzval, aby aktivně jednal.

Do sněmovního hlasování o důvěře se Babiš se zástupci ostatních stran sejít neplánuje. Jejich pozice je podle něj příliš kategorická, a neočekává proto změnu v jejich názoru. Přesvědčit se je bude snažit projevem v Poslanecké sněmovně. Komunisté podle něj dnes poslali programové připomínky, které ještě nečetl. Poznamenal, že se týkají zejména zahraniční politiky. Babiš doufá, že strany změní svůj názor na spolupráci s ANO po prezidentských volbách a že se mu podaří je přesvědčit o toleranci nebo společné vládě.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme