ANO posiluje. Aféra kolem Babišova syna voliče hnutí neodradila

5. prosince 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Sněmovní volby by podle volebního modelu agentury STEM vyhrálo hnutí ANO se ziskem 35,7 procenta hlasů. Oproti říjnu by si tak polepšilo o 2,3 procentního bodu. Posílili by také druzí Piráti. Do Sněmovny by se v listopadu nejspíš dostalo sedm stran. Těsně pod pětiprocentním prahem by zůstali Starostové a TOP 09.

Agentura STEM provedla výzkum více než týden po zveřejnění reportáže o údajném únosu premiérova syna na Krym a ve dnech kolem hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. “Data ukazují, že nedávné události aktivizovaly a posílily tábor příznivců hnutí ANO,” uvedl STEM. Růst podpory hnutí ANO zaznamenal také o víkendu zveřejněný průzkum agentury Kantar CZ pro Českou televizi.

Své postavení zlepšili v listopadovém průzkumu STEM rovněž Piráti. Podle volebního modelu by ve volbách skončili druzí se ziskem 13,1 procenta, zatímco v říjnu by získali 12,6 procenta.

Třetí nejsilnější stranou ve Sněmovně by byla ODS se ziskem 12,4 procenta. Na čtvrtém místě by skončili komunisté (7,6 procenta), následovaní SPD (6,9 procenta) a vládními sociálními demokraty, kterým by dalo hlas 6,6 procenta voličů. Nejslabší parlamentní stranou by byli lidovci, kteří by pětiprocentní práh pro vstup do Sněmovny překročili o jednu desetinu procentního bodu.

Těsně pod pětiprocentní hranicí by podle volebního modelu skončila TOP 09 (4,9 procenta) i Starostové a nezávislí (4,6 procenta).

Při přepočtu hlasů na mandáty by zástupci ANO obsadili ve Sněmovně 95 křesel, spočítal STEM. Piráti by měli 29 poslanců a občanští demokraté 25 zástupců. Shodně po 15 křeslech by obsadili poslanci SPD a komunisté. Sociálních demokratů by v dolní komoře usedlo 14 a lidovců sedm.

Průzkum agentury STEM se konal od 19. do 30. listopadu. Na otázky odpovědělo 1034 respondentů.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme