Archeologové zkoumají »ztracené« město v Pacifiku, odhalil ho satelit

17. listopadu 2018·Zábava·Barbora Pisingerová

Když satelit s názvem QuickBird umožnil vědcům detailní pohled shora na ostrovy v Tichém oceánu, zjistili zajímavou věc. Ostrovy, které dohromady tvoří komplex Mikronésie, totiž spojoval zcela nepřirozený tvar. Díky detailnímu zkoumání pak objevili hlavní město dávné civilizace.

Vědci věděli, že oblast je obývána již minimálně stovky let, město v moři mezi ostrovy však stále skýtá nejedno překvapení. Trosky, které se nachází nedaleko pobřeží ostrova Pohnpei, totiž značí nebývalý blahobyt a civilizovanost jeho dávných obyvatel. Je zřejmé, že na tomto místě žila nějaká vyspělá civilizace. Ruiny se nachází nad komplexem laguny, uměle vybudovaných kanálů a obrovských kamenných zdí.

Kamenné město Nan Madol leží na pozůstatcích korálových útesů v moři kousek od pobřeží Pohnpei. Sousloví “Nan Madol” znamená “prostor mezi”. Podle vědců je to odkaz na množství vodních kanálů, které miniaturní ostrůvky dělily. Konstrukce umělých ostrovů mohla podle nich začít kolem roku 900 n. k.

Vědce rovněž překvapilo, jak vzdálené jsou trosky někdejší říše od jakékoli další civilizace. Pro srovnání – do Austrálie je to odsud asi 2 600 km a do Los Angeles ve Spojených státech více, než 40 tisíc kilometrů. A není to jediné, co je podivné. Vědci stále moc nerozumí tomu, proč někdejší vládci nechali město vybudovat uprostřed moře.

Působivý komplex je tvořen 97 jednotlivými bloky, které jsou patrné na snímcích satelitu. Oddělují je úzké rovné kanály. Na ostrovech dodnes stojí přes 7,5 m vysoké a více než 5 m široké kamenné zdi. Lidé z okolí dokonce v minulosti věřili, že oblast je prokletá temnou magií a přezdívali jí “město duchů”.

Podle výzkumníků se počátky osídlení v oblasti mohou datovat do prvního nebo druhého století našeho letopočtu, s jistotou se to však tvrdit nedá.

“Hrobka prvních náčelníků na Pohnpei se zdá o století starší, než podobné pohřební monumenty vládců z jiných ostrovů,” uvedl vedoucí výzkumu Mark McCoy. “Podle mě je jasné, že Nan Madol bylo hlavní město. Bylo to sídlo politické moci, centrum nejdůležitějších náboženských rituálů a místo, kde se někdejší vládci ukládali k věčnému odpočinku,” sdělil McCoy.

 

 

Zábava - další články

Doporučujeme